Čitanje od najranije dobi je važno. Što djeca ranije počnu čitati knjige, bit će im lakše kasnije u životu. Naime, čitanje utječe na cjelokupan djetetov razvoj. Djeca kojima roditelji čitaju knjige dok su bebe nekoliko puta sedmično, kasnije pokazuju bolje rezultate na testovima inteligencije.

Čitanje je jednako važno i u kasnijoj dobi. Kada se prakticira tijekom života, čitanje može pomoći u održavanju i funkcioniranju zdravog mozga. Jednostavno rečeno, snaga riječi povećava snagu mozga.

Stigao je novi Lee Childov nastavak o Jacku Reacheru, bivšem vojnom policajcu u borbi za pravdu pod naslovom “Usijanje”. U ovom odličnom romanu Jack Reacher spašava mladu Meksikanku koja bježi od muža zlostavljača. “Usijanje” je roman ubojite žestine koji podiže razinu adrenalina.

Lee Child jedan je od vodećih svjetskih pisaca trilera. Njegovi romani redovito zauzimaju prva mjesta na ljestvicama najčitanijih knjiga i prevedeni su na više od 40 jezika. Child je rođen u Coventryju, a trenutačno živi u SAD-u. Roman “61 sat” osvojio je prestižnu nagradu Theakstons Old Peculier Crime.

Jack Reacher luta kroz paklenu vrućinu usijanim ulicama zabačenoga teksaškog grada. Traži prijevoz koji će ga odvesti bilo kamo u njegovom besciljnom lutanju američkim prostranstvom. Zaustavlja se mlada i zgodna Meksikanka, po nakitu izgleda vrlo bogata. Njeno je ime Carmen Greer i nije slučajno odabrala Reachera. Ona već mjesecima traži nekoga tko će je zaštiti. Njezin je muž brutalno zlostavlja. On uskoro izlazi iz zatvora i tada će ubiti Carmen, ona to zna. On je potomak imućne teksaške obitelji, a takve obitelji znaju vrlo dobro čuvati svoje tajne. Hoće li Reacher povjerovati u njezinu priču? Hoće li nešto poduzeti ? Šta će biti s Carmeninom kćerkicom Ellie ? … Jack Reacher nikada ne napušta damu u nevolji.

Naime, čitanje knjiga (bilo kojeg žanra) tjera mozak da misli kritički i da povezuje jedno poglavlje s drugim i s vanjskim svijetom.

Kada povezujemo, mozak doslovno kreira nove putove između regija u sva četiri režnja i obje hemisfere mozga. Tijekom vremena te neuronske mreže mogu promicati brže razmišljanje i mogu pružiti veću odbranu od najgorih učinaka kognitivnog propadanja.

Čitanje nečeg što ispunjava um i izlaže vas novim riječima, frazama i činjenicama ima mentalne prednosti.

Share.

Comments are closed.