Na današnji dan 1492. godine Kristofer Kolumbo je prvi put kročio na tlo Amerike.

Ovaj događaj se uzima kao datum otkrivanja Amerike, iako danas mnogi historičari prihvataju da su Vikinzi posjećivali Ameriku i ranije. Kolumbo je tražio novi put do Indije, a slučajno je otkrio nove kontinente.

Dana 12. oktobra, prije zore Kolumbo i njegova ekspedicija ugledali su kopno, a u rano jutro iskrcali su se na otok Guanahaní. Kolumbo je proglasio da otok na koji su stupili pripada Španiji nazvavši ga San Salvador (Sveti spasitelj) – danas otok Wotling u sklopu države Salvador. U nekoliko idućih sedmica Kolumbo se iskrcao na još nekoliko okolnih otoka, uključujući otok Kubu, koju je nazvao Juana u čast španske princeze, te na otok koji je nazvao Espańola – kasnije krivo nazvanu Hispaniola (danas Dominikanska republika i Haiti), a sve u uvjerenju kako se nalazi u vodama Azije.

U decembru se Santa María nasukala na obali Espańole. La Navidad, privremena utvrda, sagrađena je od materijala koji je spašen prilikom nasukavanja broda, a u njoj je boravilo manje od 40 ljudi. Nina, pod Kolumbovim zapovjedništvom, i Pinta u januaru 1493. zaplovili su prema Španiji. Nakon što je oluja skrenula brod sa smjera plovidbe prema Azorskim otocima i nakon toga prema Lisabonu, Kolumbo je konačno pristao u Palos u martu.

Španjska kraljevska porodica primila ga je s oduševljenjem. Odmah nakon dolaska Kolumbo je planirao i drugo putovanje sa 17 brodova i oko 1500 ljudi koji su napustili Španiju 1493. U okviru tog putovanja otkrio je niz antilskih otoka (Dominica, Santa Cruz, Jamajka, Guadeloupe, Virgin i dr.)

Ovaj događaj značajan je jer je naveo ljude u Srednjem vijeku, koji su do tada spaljivali svakog naučnika za iznošenje takve teze, da povjeruju da je Zemlja okrugla. Dalje, ovaj događaj je bitan jer zahvaljujući Kolumbu počelo je naseljavanje Amerike Evropljanima i njena kolonizacija. Ovo je rezultiralo značajnim ekonomskim razvitkom i Evrope i Amerike. Osim toga cjelokupna struktura stanovništva se promijenila, način života, a to je bio i razlog za promjenu imena Evrope u Stari kontinent, a Amerike u Novi Svijet.

Share.

Comments are closed.