U organizaciji Univerziteta u Sarajevu, danas se obilježava Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini sa ciljem da se podsjeti na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja.

Biblioteke – partneri iz Bosne i Hercegovine će učestvovati u promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje, promocije, večeri poezije, okrugle stolove i izložbe.

Ove godine ciljna grupa su najmlađi, a jedan od specifičnih ciljeva je podizanje svijesti o važnosti biblioteka u najranijem obrazovanju.

Projekat Erasmus pod nazivom “Modernizacija biblioteka u zemljama zapadnog Balkanam kroz razvoj osoblja i reformu bibliotečkih usluga” ima za cilj da promoviše biblioteke u zemljama zapadnog Balkana, istaknuto je danas na konferenciji za medije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Već drugu godinu zaredom otkako postoji ovaj projekat, čiji je ovogodišnji moto “Čitaj, uči i otkrij”, impresivan je broj učesnika u ovim aktivnostima.

Glavni cilj je masovno povezivanje različitih biblioteka u Bosni i Hercegovinikako bi se probudila svijest o značaju biblioteke i čitalačke kulture.

Javna ustanova Djeca Sarajeva je prepoznata kao ovogodišnji partner u organiziranju Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama. Bit će organizirane brojne aktivnosti, između ostalih i čitanje bajki u vrtiću “Aprilski cvjetovi”, kako bi se djecu potaknulo da posjećuju biblioteke i čitaju.

Biblioteka Sarajeva organizuje radionicu biblioterapije, dok će na Filozofskom fakultetu biti održan okrugli sto “Budućnost visokoškolskih biblioteka”.

 

Share.

Comments are closed.