Saopćenje političkih  organizacija Narod i pravda i SDP  Ilijaš prenosimo u cjelosti:
“Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je danas a novu većinu činit će zastupnici SDA i SBB. Vijećnici Naroda i pravde i SDP-a napustili su današnju sjednicu u znak protesta zbog, kako navode, nestatutarnog izbora novog predsjedavajućeg Općinskog vijeća.
Iz SDP-a i Naroda i pravde navode da su sjednicu napustili zbog protuustavnog izbora predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilijaš.
„Naime, po članu 47. Statuta Općine Ilijaš predsjedavajući se bira vodeći računa da predsjedavajući i općinski načelnik ne budu iz istog konstitutivnog naroda. Očigledno je da je to danas brutalno prekršeno uzmemo li u obzir činjenicu da su vijećnici SDA i SBB glasali za predsjedavajuću Almu Omerović koja se prethodni mandat u OV izjašnjavala kao Bošnjakinja, a na današnjoj sjednici iz SDA javno nisu htjeli iznijeti tu činjenicu kako bi istoj omogućili izbor na tu poziciju“, stav je SDP-a i Naroda i pravde koji će u Ilijašu djelovati opoziciono.
SBB-u je pripala pozicija dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilijaš.
Moguće je i da se vijećnica Omerović u aktuelnom mandatu odlučila izjasniti kao „Ostali“, ali danas nova većina nije htjela potvrditi kako i kada je promijenila svoje nacionalno izjašnjavanje.
Centralna izborna komisija ranije je u više navrata propitivala slučajeve promjene nacionalnog izjašnjavanja zarad izigravanja određenih ograničenja ili pak s ciljem imenovanja na određene funkcije.  Stav CIK-a u prethodnom periodu bio je da promjena nacionalne pripadnosti, sukladno izbornom zakonu, nije moguća u okviru jednog izbornog ciklusa.
„Tražimo istinu i odgovore od predstavnika SDA u Općinskom vijeću jer samo na istini i činjenicama namjeravamo i djelovati u OV Ilijaš u narednom mandatu. Sada iz istog reda naroda imamo načelnika i predsjedavajuću vijeća što nije po Statutu Općine Ilijaš“, navodi se u reagiranju opozicije.
Share.

Comments are closed.