U Kulturno-sportskom centru “Skenderija” u Sarajevu 17. aprila 2019. godine počeo je 31. Međunarodni sajam knjiga i 15. Bijenale knjige. Ovogodišnji sajam, na kojem učestvuje više od 100 izdavača, održava se pod motom “Daruj knjigu” i dio je zvaničnog programa obilježavanja 50 godina od osnivanja KJP Centra “Skenderija”.

Tradicionalna posjeta Sajmu uposlenika Gradske biblioteke JU KSC i Radio Ilijaš nije izostala ni ovaj put. Ustanova za nabavku knjižnog fonda ima skroman godišnji budžet, ali zahvaljujući donacijama prate izdavačku djelatnost i nabavljaju nove naslove.

Knjigama nabavaljenim na 31. Međunarodnom sajamu knjiga i 15. Bijenale knjige u Sarajevu Gradska biblioteka Ilijaš obogatila je svoj fond sa oko 57 novih naslova.

Kupljene su knjige koje su objavljene u posljednjih nekoliko godina i one koje su zastupljene u školskoj literaturi.

Bibliotekar Gradske biblioteke Ilijaš Semir Spahić poziva sve ljubitelje knjiga koji vole da čitaju da posjete Gradsku biblioteku Ilijaš i odaberu nešto za sebe. On također navodi da je biblioteka za četiri mjeseca dobila dodatnih 700 knjiga što je jako veliki uspjeh.

– Danas smo posjetili 31. Međunarodni sajam knjiga i 15. Bijenale knjige i do sad ovo je bila najveća kupovina knjiga za našu biblioteku. Uglavnom smo kupili ono što se najviše traži u našoj biblioteci, a to su naravno na prvom mjestu lektire za učenike osnovnih i srednjih škola i knjige koje su nedavno izašle, to je beletristika. Želim naglasiti da ove godine zaista imamo mnogo više članova u odnosu na prošlu godinu što me izuzetno raduje. Za četiri mjeseca mi smo već nabavili oko 700 novih knjiga što smatram velikim uspjehom. Trudimo se kako bi nabavili što veći broj knjiga za naše građane i iskreno se nadam da ćemo uspjet u tome. Ovom prilikom pozivam sve ljubitelje knjiga da nas posjete i izaberu nešto za sebe, jer zaista za svakog ima po nešto. Knjiga ostaje zauvijek istinski prijatelj čovjeku i smatram da nema ljepšeg osjećaja nego kad uzmete knjigu i pročitate, istakao je Spahić.

Osigurani su izuzetni popusti za nabavku knjiga, a ulaz za posjetioce će biti slobodan.

Organizatori su pripremili bogat program cjelodnevnih promocija u centralnom prezentacionom prostoru – “Bosanska kuća”, putem kojih sajam daje doprinos izdavaštvu i knjižarstvu u BiH, te nastoji održati kontinuitet međunarodne afirmacije autora.

Sastav žirija za dodjelu sajamskih nagrada čine: doc.dr Demiragić Ajla, Fekete-Sullivan Marija, te prof. dr Knežević Aleksandar.

Ovogodišnje sajamske nagrade dodijeljivat će se u kategorijama  za umjetnost i arhitekturu, za uredništvo, za najbolje oblikovanje knjige, za ilustraciju knjige, za najbolji izdavački poduhvat godine, za najbolju promociju djela na sajmu, za najbolji udžbenik za visoko obrazovanje, za nauku (društvene i prirodne nauke).

Međunarodni sajam knjiga će trajati do 22. aprila.

Share.

Comments are closed.