Prije 26 godine, 23. maja 1992. godine dobrovoljci iz Kaknja došli su u ilijaško naselje Misoča, kako bi pomogli građanima Misoče te borcima Armije RBiH da se odbrane od neprijatelja. Taj datum, danas se obilježava kao Dan kakanjskih dobrovoljaca „Misoča 92“. Postrojavanje dobrovoljaca je izvršio Senad Jašarspahić, komandir dobrovoljaca iz maja 1992. godine, a raport je predao Elvedinu Šehagiću, komadantu Patriotske lige Kakanj, a poslije i Trećeg manevarskog bataljona Kakanj, u periodu 1992. – 1995.

Prisutnima se obratio Dženan Mahmutović imam džamije Misoča.

„Svake godine na ovaj datum vi dolazite da se simbolično polaganjem cvijeća prisjetimo boraca sa područja općine Kakanj koji su došli u trenucima kad je pomoć trebala ovdje da se brani Misoča i područje Ilijaša. U ime džemata i u svoje lično ime  zahvaljujem se svima koji su danas ovdje i molim vas da nastavite sa ovom tradicijom. Naša pomoć i podrška neće izostati“, rekao je ef. Mahmutović.

U popodnevnim satima delegacija Općine Kakanj, predstavnici dobrovoljaca i drugi zainteresirani građani, posjetili su Misoču i položili cvijeće na spomen-obilježje.

autor: Arnela Fazlić

Share.

Comments are closed.