Više stotina posjetilaca i ove godine 20.augusta pohodilo je šehidsko mezarje Solun  da  na dan kada je 1992.godine u ovdje ukopan prvi šehid, odaju dužnu počast najboljim sinovima naše domovine, onima  koji su u temelje njene slobode ugradili svoje živote. Šehidska dova u Solunu, 21. u kalendaru dova MIZ Olovo, posebna je upravo zbog činjenice da se održava u bjelini šehidskih nišana kao podsjetnik na tužnu ali slavnu prošlost i nemjerljivu žrtvu koju su stanovnici ovog, kao i brojnih drugih šehidskih mezarja u Olovu i BiH  dali u borbi za slobodu.

Učenje Kur’ana, mevluda i dove imama MIZ Olovo i Mreže mladih prethodilo je zajedničkom podne namazu .U okviru tog prigodnog vjerskog programa prisutnima se, u svojstvu izaslanika muftije Sarajevskog, obratio  hfz. Mensud ef. Đulović. On je ukazujući na značaj ovakvih manifestacija pozvao prisutne da, kroz odgoj svoje djece, kroz stalna kazivanja i podsjećanja čuvaju i sačuvaju uspomenu  na naše šehide. – Zbog nas! Ne zbog njih, jer „… oni su živi, ali vi to ne znate“ – podsjetio je Hfz Đulović na  Kur’ansko kazivanje.

Na spomen zid u izgradnji, predstavnici porodica šehida, te organizacije RVI položili su cvijeće i proučili Fatihu za duše svih stanovnika ovog mezaristana. Na Spomen obilježju su uklesana imena boraca koji su život dali za odbranu Olova i cijele Bosne i Hercegovine gdje su ukopani šehidi iz Olova, Ilijaša Sokoca i Han Pijeska.

 Naime, ovogodišnja šehidska dova u Solunu u znaku je novog i ljepšeg ambijenta koji je rezultat ulaganja i obimnih radova na uređenju kompleksa šehidskog mezarja Solun.   Te pozitivne promjene evidentne su kroz novi i ljepši pristupni put, nove pristupne staze, uspravljene i ravne šehidske nišane, ravni teren ukrašen cvijećem i ostalom hortikulturom.

Izvor: Radio Olovo

Share.

Comments are closed.