MJESTO ZA REKLAMU

Cilj ovog projekta je prevencija vršnjačkog nasilja među djecom, kroz kreativno i vizuelno izražavanje. Snimanjem kratkih igranih filmova predstavljeni su rizici, uzroci i posljedice vršnjačkog nasilja čime je poslana jasna poruka da prepoznavanjem, zaustavljanjem i sprečavanjem nasilja pruža djeci pomoć da prevladaju posljedice nasilja, te da nam je njihova dobrobit važna i da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku.

Drugi po redu “Kids Movie Star”, okupio je talentovane, vrijedne osnovce iz deset osnovnih škola u Sarajevu: JU OŠ “Umihana Čuvidina”, JU OŠ “Meša Selimović”, JU OŠ “Džemaludin Čaušević”, JU OŠ “Vladislav Skarić”, JU OŠ “Grbavica I”, JU OŠ “Zahid Baručija”, JU OŠ “Sedma osnovna škola”, JU OŠ “6.mart”, JU OŠ “Zaim Kolar” i JU OŠ “Srednje”.

Njih 127 bili su vođeni zajedničkim interesima, te su kroz posebno osmišljene radionice, upoznati sa procesom nastanka scenarija za film, režiranja, snimanja profesionalnom kamerom i glumom a rezultat toga je 11 kratkih igranih filmova: “Prijatelji”, “Halloween”, “Pepeljuga”, “Test”, “Vanzemaljci”, “Ahmed i Sabina”, “I ja želim biti vaš svijet”, “Emin”, “Svijet voli pobjenike”, “Školski čas” i “Tarik”, čije autorstvo potpisuju upravo ovi učenici.

Filmovi su premijerno prikazani u kino sali Općine Novi Grad a stručni žiri u sastavu: Ada Sokolović – redateljica, Alen Šimić – reditelj i Jasna Ornela Beri, glumica – predsjednica žirija, izabrali su najbolje u 7 kategorija.

Najbolja sporedna muška uloga Enis Malešević za film “Školski čas”
Najbolja sporedna ženska uloga: Merjema Čosović za film “Test”

Najbolja glavna muška uloga: Eldar Dacić za film “Pepeljuga”
Najbolja glavna ženska uloga: Adna Subašić za film “Svijet voli pobjednike”

Najboolji scenario: Sajra Kulo i Lamija Šehić za film „Školski čas“
Najbolji reditelj: Arnel Ibričić za film “Halloween”
Najbolji film: “I ja želim biti vaš svijet“

Udruženje MI će nastaviti s ovakvim aktivnostima i u budućnosti kako bi se djeci i mladima pružila mogućnost da slobodno govore o sebi i svojim iskustvima, kreativno razmišljaju i kreativno realiziraju svoje snove, te da djeca stvore kvalitetne ciljeve u životu i da njihov odabir bude rad i obrazovanje.

Share.

Comments are closed.