Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” je na konferenciji za medije održanoj u 23.00 h u Sarajevu izvijestila javnost o pristupu posmatrača, otvaranju biračkih mjesta, procesu glasanja i zatvaranju biračkih mjesta, te o uočenim kritičnim situacijama na terenu.

Koalicija „Pod lupom“ je danas zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatrala izborni dan sa 2.600 građanskih, nestranačkih posmatrača/ica na terenu.

Za 98 % posmatrača omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni. Problem u pristupu biračkim mjestima posmatrači su imali na 59 biračkih mjesta, od čega većina u Doboju i Banjoj Luci. U 51 slučaju problem pristupa je riješen, dok u 8 slučajeva posmatračiKoalicije „Pod lupom“ na kraju nisu nastavili posmatranje. Prvobitno pristup na biračka mjesta nije omogućen posmatračima najčešće pod izgovorom nemogućnosti poštovanja epidemioloških mjera, a naknadno je omogućen. To nam govori da posmatračima nije bio omogućen pristup zbog samovolje biračkog odbora. 

U 87, 5 % slučajeva, svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkim mjestima u 06:00 h.

Na 96, 6 % biračkih mjesta uočeno je da su biračka mjesta uređena prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH/Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19.

Zabrinjava podatak da na svakom trećem biračkom mjestu u zemlji nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vide imena i prezimena članova BO sa nazivom političkog subjekta kojem pripadaju, a što je obaveza.

Na 3, 9 % biračkih mjesta je nedostajalo nešto od izbornog materijala, dok na 2, 2 % biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani.

Na 99, 4 % biračkih mjesta, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Ukupno 83,8 % biračkih mjesta otvoreno je u 7:00 h, a preostala biračka mjesta sa kašnjenjem do sat vremena. Tri biračka mjesta otvorena su sa kašnjenjem od preko sat vremena: 103B017 u Vlasenici, 123B009 u Han Pijesku i 173A001 u Čapljini.

Na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao. Tajnost glasanja je bila ugrožena u Prijedoru gdje su glasačke kutije bile postavljenje pored samog prozora pri čemu su svi mogli vidjeti proces glasanja, ali je situacija riješena po prijavi posmatrača Koalicije „Pod lupom“. Ova situacija je još zabilježena i u Bratuncu, ali je po reakciji posmatrača nepravilnost otklonjena.

Share.

Comments are closed.