Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić sa saradnicima ugostio je delegaciju slovenačke Općine Trebnje predvođenu gradonačelnikom Alojzijem Kastelicom te direktorom općinske uprave Janezom Pircom i članom Općinskog vijeća Brankom Longarom.

Tokom posjete saradnici načelnika, članovi Kolegija Općinskog vijeća, te direktori javnih ustanova su iznijeli osnovne podatke i aktuelne teme u okviru oblasti u kojima rade, te su se zanimali za način rada kolega iz Slovenije.

U našu općinu delegacija je doputovala povodom obilježavanja Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH. Naime, Općina Ilijaš je davne 1977. godine potpisala Povelju o bratimljenju sa Općinom Trebnje, Gradom Velika Gorica, Općinom Obrenovac i Gradom Aleksandrovcem. Ova posjeta će biti prilika da se pomenuta Povelja i prijateljske veze obnove.

“Impresioniran sam i zaista mi je drago vidjeti da je Ilijaš ovoliko razvijen te da prednjači u odnosu na neke druge općine u Bosni. Mislim da jedni drugima imamo što pokazati i učiti jedni od drugih. Posebno mi je zadovoljstvo da obnovimo prijateljstvo iz 1977. godine kada je sve i počelo. Najbitnije u čemu bismo mogli pomoći je da razvijemo vaš tim za apliciranje na evropske projekte, tu vidim ono što će biti bitno za Ilijaš u budućnosti. Jer mi smo taj put već prošli i možemo vam pomoći i prenijeti iskustva. Želja mi je da razvijemo naše odnose i da obje strane rade na jačanju međusobnih veza”, kazao je Kasetelic.

Načelnik Akif Fazlić je zaželio dobrodošlicu županu i cjelokupnoj delegaciji Općine Trebnje.

“Zadovoljstvo mi je da smo nakon dugo vremena ponovo uspostavili bratske odnose koji su definisani Poveljom iz 1977. godine.
Važno je da imamo dobru komunikaciju i da se susrećemo, te da razmjenjujemo iskustva i jedni drugima pomažemo.
Iskustvo Općine Trebnje u smislu apliciranja za sredstva Evropske unije je nešto što bi nama pomoglo. Nažalost, BiH još uvijek ne  može sudjelovati i aplicirati prema sredstvima iz evropskih fondova, ali iskustvo kolega iz Slovenije u budućnosti će biti jako važno.
Očekujem da će se međusobne posjete i komunikacija nastaviti, te da će doći do novih poznanstava. Župan je pomenuo da smo mi druga generacija iz Povelje iz 1977. godine. Obaveza nas dvojice je da na treću generaciju prenesemo iskustvo i želju da nastave putem prijateljstva i da rade u najboljem interesu građana ove dvije općine”, rekao je Fazlić.

Na sutrašnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća planirano je svečano potpisivanje obnavljanje Povelje o bratimljenju Općine Ilijaš i Općine Trebnje.

Izvor: Općina Ilijaš

Share.

Comments are closed.