Jedanaesti dan u mjesecu u džematu Podlugovi, prepoznatljiv je po tribinama koje se održavaju u znak sjećanja na genocid u Srebrenici. Gost predavač  168. tribine bio je Suad ef. Balić, imam džemata Sedrenik MIZ Sarajevo koji je inspirativnim govorom počastio  prisutne majke i sestre, čiji je dolazak neupitan iz mjeseca u mjesec.  Za mnoge od njih, ovo je poseban dan u mjesecu, u kojem nahrane dušu i ojačaju srce saburom i najljepšim Kur,anskim porukama.  

„Moram reći da sam se zaista prelijepo osjećao u džematu Podlugovi, gdje se vidi jedan kontinuitet u radu. Današnja posjeta potvrđuje da je džemat usmjeren ka činjenju hajra. Posebno mi je drago što se ustrajava na tom jedanaestom danu u mjesecu koji podsjeća na genocid u Srebrenici. Ono što je vjernička obaveza jeste da se svi sjećamo nemilih dešavanja u našoj domovini a posebno 11. jula kada je počinjen genocid. Obaveza nam je da to prenosimo mlađim generacijama. Dok se god budemo sjećali naše prošlosti možemo se nadati da nam se neće to ponoviti.  Molim Allaha dž.š. da sve naše majke i sestre koje dolaze na ove tribine, da ih nagradi i da se sa njihovim najmilijim koje su izgubile, sretnu u Džennetu“, kazao je Suad ef. Balić.

Između ostalog, ef. Balić govorio je i prvoj ženi koja je primila Islam, odnosno o Hatidži, supruzi Poslanika s.a.w.s.  Zbog njene dobrote i činjenice da je prva žena koja je primila Islam i kao bogata žena, sve je podredila misiji širenja Islama, nije žalila ni trud ni imetak, Allah dž.š je poslao po Poslaniku selam, da obraduje Hatidžu.

Tribine u džematu Podlugovi približavaju se jubilarnom broju 170. Kako najavljuje imam džemata Podlugovi, Asmir ef. Salihović, tim povodom bit će upriličen poseban program, na radost mnogobrojnih džematlijki.

Share.

Comments are closed.