Svečano otvorenje spomen obilježja šehidima i poginulim borcima MZ Dragoradi i 3. bataljona 126 BBR Ilijaš upriličeno je danas sa početkom u 11,00 sati. U prisustvu predstavnika Općine Ilijaš, boračkih udruženja, vjerskog, političkog i društvenog života  te  građana ovog područja, izveden je prigodan program.

spomen obilježje Dragoradi

Nijaz Medić, predsjednik Organizacionog odbora za igradnju spomen obilježja šehidima i poginulim borcima MZ Dragoradi i 3. bataljona 126 BBR Ilijaš i pokretač ovog projekta s posebnim emocijama dočekao je Svečano otvorenje spomen-obilježja.

Nijaz Medić

„Ideja se rodila 2015. godine a evo danas je i realizirana. Zahvaljujem se Načelniku i Općinskom vijeću Ilijaš koje je izdvojilo budžet za ovaj projekat. Treća jedinica bataljona 126 BBR Ilijaš je zaslužna za velike rezultate u odbrani BiH. Borili su se na mnogobrojnim ratištima. Na spomen obilježju se nalazi 61. Ime šehida koji su poginuli u zoni Prvog korpusa Armije R BiH najelitnijih jedinica. Ja sam bio komandir čete u ratu. Moj brat blizanac je šehid i njegovo ime se nalazi na ovoj ploči. Ukopan je u Solunu.  Uvijek sam pod emocijama. Odavdje su krenule sve naše aktivnosti. Teško mi je kad se sjetim pogibije naših boraca ali sam sretan da ostavljamo mlađima poruku da čine dobro a zlo pamet“, kazao je Medić.

načelnik Akif Fazlić

Načelnik Akif Fazlić kazao je da izgradnja i otvaranje ovog spomen obilježja govori o periodu 92.-95. godine.

„Govorimo o herojskoj borbi i otporu građana sa ovog kraja, prije svega iz MZ Dragoradi. Na ovaj način još jednom iskazujemo pietet prema šehidima, prema ljudima koji su dali živote za domovinu BiH. Sretan sam da smo napravili još jedan važan projekat koji će s aspekta patriotskog i nacionalnog odgovorno prema budućim generacijama, ispuniti naša očekivanja. Zbog toga, želim uputiti iskrene čestitke ljudima koji su vodili ovaj projekat, prije svega organizacionom odboru koji je formirala MZ Dragordai“, kazao je načelnik Fazlić.

Hanka Carina

Hanka Carina, majka je  sina Ibre koji je svoj život ugradio u temelje države i svog rodnog kraja. Njegovo čestito ime nalazi se  na ovom spomen obilježju, što majki Hanki predstavlja posebnu čast.

„Danas mi je jako teško. Od sinoć se ne osjećam dobro ali ipak to su naša djeca na koju smo ponosni. U ime svih roditelja, porodica šehida i u svoje lično ime zahvaljujem se svima koji su podržali i pomogli da se napravi ovaj spomenik. Živim ovdje. Vratila sam se prva. Bila sam sama. Poslije je uslijedio povratak naroda na ovaj kraj“, kazala je Hanka.

Na Svečanom otvorenju dodijeljene su i zahvalnice svima koji su doprinijeli da se izgradi spomen-obilježje šehidima ovog kraja: načelniku Akifu Fazliću, pomoćniku načelnika u Službi za opću upravu, boračko-invalidsku i soijalnu zaštitu Nijazu Spahiću, Mahiru Deviću zastupniku u Skupštini KS, Nerminu Demiroviću direktoru JKP “Sarajevo-šume“ , heorini Feridi Lidi Husejnović, Nerminu Hožbi, Mjesnoj zajednici Dragoradi i Nijazu Mediću predlagaču idejnog projekta.

Nakon prigodnog programa mnogobrojne delegacije položile su cvijeće na novootvoreno spomen-obilježje u Dragoradima.

 Vrijednost projekta je cca 33 000 KM.

Share.

Comments are closed.