Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine na konferenciji Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) kako bi se obilježio dan osnivanja ove organizacije 1945. godine.

U Jutru za sve gost je bio Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH. 1980. godine Generalna skupština organizacije usvojila je obilježavanje ovog dana zbog činjenice da je ”hrana preduslov ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba”.

Ciljevi Svjetskog dana hrane su ohrabrivanje poljoprivredne proizvodnje, saradnje među državama u tom smislu, promoviranje ekonomske i tehničke saradnje među zemljama u razvoju, ohrabrivanje učešća ljudi iz ruralnih područja, naročito žena i deprivilegovanih kategorija, podizanje svijesti o problemu gladi u svijetu i globalne solidarnosti koja je put do njenog rješavanja.

Ovaj se dan obilježava različitim akcijama u kojima se daje hrana onima koji su najugroženiji.

Oko 820 miliona ljudi u svijetu danas su hronično pothranjena.

Izvor: bhrt.ba

Share.

Comments are closed.