Širom svijeta danas će, prvi
put, biti obilježen Dan sigurnosti hrane. Generalna skupština Ujedinjenih
nacija (UN) 20. decembra prošle godine usvojila je rezoluciju kojom se
proglašava Svjetski dan sigurnosti hrane, kojim će se globalno skretati pažnja
na bezbrojne prednosti sigurne hrane.

Uspostavljanjem
Svjetskog dana sigurnosti hrane UN žele usmjeriti globalnu pažnju na uticaj
nesigurne hrane na zdravlje ljudi, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost
hrane Zenica.

Prema
podacima UN-a, više od 200 različitih bolesti prenosi se putem hrane, jedan od
deset ljudi obolijeva od nesigurne hrane svake godine, a oko 420.000 ljudi od
nje i umire, od čega je 125.000 djece mlađe od pet godina. Nesigurna i nezdrava
hrana, ističu stručnjaci, omogućava širenje prijetnji kao što je antimikrobna
otpornost.

Nesigurna
hrana predstavlja prijetnju ljudskom zdravlju i privredi, te pogađa osjetljive
i marginalizirane grupe stanovništva, posebno žene i djecu, stanovnike područja
zahvaćenih sukobima i migrante.

Također
nanosi štetu trgovini i dovodi do bacanja hrane, što se ne može tolerisati
obzirom da veliki broj ljudi istovremeno pati od gladi. Svjetski dan sigurnosti
hrane trebao bi potaknuti na zaustavljanje bolesti koje se prenose putem hrane
od kojih na godišnjem nivou obolijeva oko 600 miliona ljudi u svijetu.

Svjetska
zdravstvena organizacija (SZO) želi unaprijediti razumijevanje sigurnosti
hrane, javnozdravstvenog pitanja globalne važnosti, te ukazati na važnost i
ulogu svih učesnika u prehrambenom lancu, od uzgajivača, prerađivača,
proizvođača do prodavača i potrošača, te državnih institucija u sistemu
sigurnosti hrane i akademske zajednice.

Hrana
koja sadržava štetne bakterije, viruse, parazite ili hemijske sastojke
odgovorna je za više od 200 bolesti u rasponu od dijareje do karcinoma. Nove
prijetnje sigurnosti hrane nastaju gotovo svakodnevno.

Promjene
u proizvodnji, distribuciji i konzumaciji hrane, promjene u okolišu, pojava
novih patogena, sve otpornijih mikroba – izazov su svim nacionalnim sistemima
koji brinu o sigurnosti hrane.


Povećanje broja putovanja, te pojačana međunarodna trgovina u službi su
globalnog širenja kontaminacije. Nove metode sigurnosti hrane stalno se
razvijaju, a značajan broj njih omogućen je i u našim laboratorijama – navode
stručnjaci INZ-a.

Svjetska
zdravstvena organizacija (SZO) pomaže zemljama spriječiti i otkriti bolesti
uzrokovane hranom te djelovati na njih – u skladu s prehrambenim kodeksom
(Codex Alimentarius), zbirkom međunarodnih standarda, smjernica i pravila koji
pokrivaju hranu i procese u proizvodnji i distribuciji hrane.

Zajedno
s UN-ovom Organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO – Food and Agriculture
Organization), SZO upozorava zemlje na važnost sigurnosti hrane putem
međunarodne informativne mreže.

Utvrđeno
je pet ključnih koraka ka sigurnijoj hrani namijenjenih kako proizvođačima,
tako i prodavačima i potrošačima, a koji se odnose na održavanje čistoće,
odvajanje svježe (sirove) od kuhane hrane, zatim temeljito kuhanje hrane, 
njeno čuvanje pri sigurnim temperaturama, kao i korištenje sigurne vode i
svježih namirnica, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane
Zenica.

Share.

Comments are closed.