Danas se obilježava Nacionalni  dan svjesnosti o bibliotekama.

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH 2019. obilježava se  s više od 50 različitih aktivnosti koje će realizirati partnerske institucije, te će biti poslata poruka da bez biblioteka nema kvalitetnog obrazovanja.

Učenici i nastavno osoblje Osnovne škole “Hašim Spahić” na prigodan su način dali svoj doprinos obilježavanju ovog važnog datuma, o čemu je riječ  za Radio Ilijaš kazala je školska bibliotekarka Alma Bučuk- Bulbulušić.

-Današnji dan obilježavamo tako što smo organizovali takmičenje u izražajnom čitanju pod nazivom “Neka riječi lete”za učenike trećih razreda. Prvenstveni je cilj razvijanje čitalačkih navika kod djece, popularizacija knjige, njegovanje kulture govora od najranijeg uzrasta, podsticanje pozitivnog takmičarskog duha, kazala je Bulbulušić.

Sara Kovač kaže da se na ovo takmičenje prijavila jer voli da čita i da su knjige, a posebno bajke jako zanimljive i vode nas u neki drugi svijet-svijet mašte a uz to su  i jako poučne.

S  njom se slaže i drugar Dženan Patković koji je za ovu priliku pripremio recitaciju  pjesmice “Vezeni most”.

Nakon takmičenja, proglašeni su i pobjednici: I mjesto Nejra  Pilav,  II mjesto Asja Avdibegović  i  III mjesto Dženan Patković dijeli sa Sajrom Kosovac.  Nagrade su za sva tri mjesta školski ruksaci sa priborom i pohvale. Svi takmičari za poklon su dobili knjige.

  Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama je podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja. Biblioteke (javne, akademske, školske, specijalne) partneri iz Bosne i Hercegovine danas  učestvuju u promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.).

Share.

Comments are closed.