Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu sinoć sa  zalaskom sunca dočekali novu 1441. godinu prema hidžretskom kalendaru, tako je bilo i u Ilijašu na Trgu Alija Izetbegović uz prisustvo velikog broja građana.  Prisjećanje je to i na veliki događaj iz historije islama kada je posljednji Božiji poslanik morao utočište iz paganske Meke potražiti u malom gradiću Jesribu, budućoj Medini.

Hidžra, seoba poslanika Muhammeda a.s. i ashaba iz Meke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu organizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život.

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom događaju. Organizatori su džematske porodice, Mreža mladih džemata, mektepski polaznici i Hor Preporod iz Ilijaša.

 Na početku se obratio imam džemata Novi Ilijaš mr. Ejub ef. Velić:

Dragi gosti čast mi je u svoje lično ime i ime Novi Ilijaš poželjeti nam dobrodošlicu i Božiji mir i spas. S obzirom da u našoj BiH, u našim porodicama da se mubarek dani i noći obilježavaju pravljenjem halve, mi smo ove godine odlučili da se okupimo da taj običaj obilježimo zajedno i da radost podijelimo međusobno, ovo je prilika da evociramo uspomenu na poslanikovu Hidžru i da educiramo našu djecu o značajnom događaju. Mi muslimani moramo imati strategiju razvoja i prosperiteta i moramo razvijati duh međusobnog pomaganja– poručio je ef. Velić. On se zahvalio organizatorima i učesnicima i svim muslimanima čestitao Novu hidžretsku godinu.

 “Hidžra nas uči prioritetima” 

“Hidžra je simbol neviđene ljudske dobrote i spremnosti na žrtvovanje za opće dobro, simbol velike međuljudkse solidarnosti, simbol jedinstva među muslimanima koje do dan-danas nije u tolikoj mjeri dostignuto.”

Hidžra je obilježje reda, poretka i zakona. U toj ranoj fazi života u Medini Muhammed a.s. naredio je da se napiše dokument koji će regulirati odnose između muslimana i drugih konfesionalnih i etničkih zajednica. Hidžra je tom poveljom – Medinskim ustavom postala simbolom tolerancije i suživota.

Prisutnima se obratio i općinski načelnik Akif Fazlić:

Hvala vam što ste večeras ovdje da obilježimo ovu značajnu noć, upućujem svim muslimanima čestitke povodom Nove 1441. Godine. Danas su muslimani u stalnoj Hidžri i naša je obaveza da tim ljudima budemo od pomoći. Večeras mnogi muslimani neće dočekati Novu godinu u svojim domovima. Mi imamo obavezu i odgovornost prema tim ljudima – poručio je Fazlić.

Druženje na Trgu je nastavljeno uz prelijepe izvedbe Hora „Preporod „ Ilijaš,  vjerski dio programa  održan je nakon   akšam namaza u džamiji, a gost je  bio pomoćnik muftije sarajevskog dr. Abdulgafar ef. Velić.

Share.

Comments are closed.