U organizaciji BZK „Preporod“ održana je tribina “Alija Izetbegović – naš predsjednik i vrhovni komandant”, a povodom 16.godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH. Svojim prisustvom tribinu su obogatili Nezim ef. Halilović – Muderris, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjednik OO SDA  i zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević, predstavnici boračkih organizacija, direktori javnih ustanova te mnogobrojni predstavnici društvenog, političkog i vjerskog života u Ilijašu.

BZK „PREPOROD“ Ilijaš gaji kulturu sjećanja prema vrhovnom komandantu i predsjedniku a podršku u organizaciji iste pružile su ilijaške ustanove i pojedinci. Adis Duraković predsjednik BZK „Preporod“ dodijelio je i zahvalnice istaknutim pojedincima. Prva zahvalnica dodijeljena je  predsjedniku OO SDA Ilijaš Mahiru Deviću za nesebičnu podršku u radu BZK Preporod ali i za podršku u organizaciji tribine.  Druga zahvalnica dodijeljena je  muderrisu Nezimu Haliloviću, za bezuslovnu podršku i učečće na tribini.

Gost predavač bio je Nezim ef. Halilović – muderris. U svom izlaganju je govorio o svojim iskustvima i utiscima iz vremena koje je provodio u društvu sa rahmetli Predsjednikom. Govoreći o njegovoj veličini i značaju za našu domovinu, istakao je da bez rahmetli Alije Izetbegovića danas sigurno ne bi bilo naše države, a Bošnjaci bi bili svedeni na svoj biološki i politički minimum. S ovog skupa poslata je poruka da lik i djelo prvog predsjednika Predsjedništva RBiH ne smije biti zaboravljena, uprkos sve većoj medijskoj hajci na njegovu čast.

-Rado sam se odazvao na ovu tribinu i uvijek mi je drago da se po lijepom sjećamo rahmetli Izetbegovića, i ovih 16 godina osjećamo veliku prazninu jer smo u njemu imali veliku sigurnost i oslonac jer je donosio mudre odluke u svakom trenutku. To je čovjek koji je cijeli svoj život posvetio pravu i pravdi, koji je u svemu imao mjeru, koji nikome nije nametao svoje mišljenje –kazao je Halilović za Radio Ilijaš.

Izvanredan nastup imao je  i  dramski umjetnik MIRZA MUŠIJA .

Djela i ideje Alije Izetbegovića su resursi koje imamo za izgradnju pravednog i demokratskog društva. Vrijednosti koje je Alija Izetbegović ostavio iza sebe su evropske vrijednosti i one će dobijati na značaju kako vrijeme bude prolazilo i onoliko koliko im mi kao društvo damo značaj i mjesto koje im pripada. Alija Izetbegović je jedna od najsnažnijih historijskih ličnosti BiH i najznačajnija ličnost Bošnjaka u historiji ovog naroda.

On je nesumnjivo bio jedan od najvažnijih muslimanskih lidera 20. stoljeća. Nije bio samo dobar državnik već i veliki mudrac. On je savremenom svijetu predočio sliku slobodne jedinke i slobodne zajednice”.

Alija Izetbegović rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Njegova porodica vodi porijeklo iz Beograda, odakle su stigli u Bosanski Šamac. Izetbegović je još kao dijete doselio s porodicom u Sarajevo.

19. oktobra prije 16. godina, u 15:00 sati, u 78. godini života,
prestalo je da kuca srce prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića.

 
Kada je Alija Izetbegović pred kraj svog života saznao da mu namjeravaju napraviti veliko turbe, intervenirao je kod državnih službenika i izrazio želju da bude ukopan pored svojih saboraca, u šehitluku Kovači i ta želja mu je ispunjena.

Hrabri i mudri komandant je sada u društvu sa najboljim i najhrabrijim od nas – sa šehidima Bosne ponosne.

Alija Izetbegović, osnivač i prvi predsjednik SDA i prvi predsjednik Predsjedništva nezavisne BiH, jedan je od najvećih državnika i lidera modernog doba. On je nedvojbeno simbol borbe za slobodnu, nezavisnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu i njenu opstojnost. Bio je istinski vođa svog naroda i svih ljudi, patriota ove države.

Alija Izetbegović  i njegova generacija uradili su ono što su trebali. Sad je red na našu generaciju. Historija će pisati o Aliji, vjerujemo da će pisati lijepe stvari. Jer, bio je takav.  On je bio jednostavan, snažan, skroman, otvoren.  
 
„Bošnjaci se moraju osjećati slobodni u svojoj zemlji. Neka se boje samo Allaha. Neka budu ponosni, neka rade, neka pričaju istinu, neka čuvaju javni interes, a ne samo svoj. Neka budu svjesni da mogu biti ponosni samo ako rade.

Bila je to Alijina jedna od posljednjih  želja. Želio je vidjeti takve Bošnjake“.
 

Neka se prenosi s koljena na koljeno istina o čovjeku koji nije ostavio ravnodušnim ni prijatelje, niti neprijatelje! Neka nam je čast što smo bili njegovi suvremenici i što smo imali predsjednika koji je bio bolji od svoga naroda!, poruke su sa održane Akademije.

Share.

Comments are closed.