U okviru projekta “A gdje će mladi?”, koji realizuje JU SŠC “Nedžad Ibrišimović” u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine (YIHR BIH) u Biznis centru Ilijaš ove srijede održana je  radionica za srednjoškolce iz Ilijaša i Šapca o temi javnog zagovaranja.  Mladi su sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Ilijaš Almom Omerović razgovarali o temi javnog zagovaranja, načinima realizacije svojih zamisli i ostvarenja ideja i potreba mladih u lokalnoj sredini.

Cilj radionice je osnaživanje učesnika kako bi shvatili da  pojedinci i skupine mogu da izvrše određene promjene u svom okruženju, ako ih dobro isplaniraju, prezentiraju i organiziraju.

Nakon održane radionice, grupa učenika iz Ilijaša i Šapca u pratnji profesorice Dragane Kartal gostovali su u programu Radio Ilijaša. Profesorica Kartal kazala je nešto više o samom projektu, a učenici: Đenana Šehić, Sara Krsmanović, Simeon Čonjagić, Azra Ljubijankić, Amila Spahić i Rastko Jojić podijelili su svoja dosadašnja iskustva i zadovoljstvo radionicama i samim projektom. Istaknuta je važnost postojanja javnog prostora (centra) za mlade, što je i krajnji cilj projekta.

 Sutra je planirana posjeta Muzeju ratnog djetinjstva,a u petak u kino sali KSC Ilijaš od 17 do 19 sati bit će održana Javna debata o značaju prostora za mlade uz prisustvo načelnika Općine Ilijaš, nadležnih službi, općinskih vijećnika, učenika i nastavnika.

U decembru je planirana uzvratna posjeta učenika iz Ilijaša u Šabac.

Share.

Comments are closed.