Međunarodni dan dječije knjige obilježava se danas širom svijeta. Datum rođenja čuvenog pisca Hansa Kristijana Andersena, izabran je kao dan kada se slavi ljubav prema čitanju i usmjerava pozornost prema knjigama za djecu. Ovaj dan se obilježava kako bi se ukazalo na važnost dječije knjige uz poruku da ljubav prema literaturi treba razvijati od najranije dobi. Tim povodom, učenici produženog boravka OŠ „Stari Ilijaš“ posjetili su Gradsku boblioteku te se upoznali sa radom i ponudom iste.

Šejla Nahić učiteljica u produženom boravku OŠ „Stari Ilijaš“ kazala je da je pandemija izazvana virusom COVID-19 fizički udaljila učenike od škole i svih čari koje nudi.

„Današnji dan smo iskoristili da posjetimo biblioteku a u povodu Međunarodnog dana dječije knjige. U posjetu je došlo šest učenika i sretna sam da smo uspjeli realizovati ovu aktivnost. Ljubav prema knjizi i osjećaj kada držimo knjigu u rukama ne može se mjeriti sa elektronskim uređajima koji također nude mogućnost za čitanje“, kazala je učiteljica Nahić.

Jasmina Mansnopita bibliotekarka u Gradskoj biblioteci Ilijaš istakazala je radost zbog posjete mališana, nakon što su sve planske aktivnosti ove vrste bile obustavljene zbog pandemije koronavirusa.

„Nadamo se da ćemo se ubrzo vratiti redovnim aktivnostima. Drago mi je da smo ugostili djecu iz produženog boravka OŠ „Stari Ilijaš“ i da ih upoznamo sa onim čime biblioteka raspolaže. Ono što je najbitnije jeste da kod djece razvijemo ljubav prema knjizu od najranijih dana. Cilj je da u toku svog školovanju dođu do što boljeg kulturnog i književnog izražavanja“, kazala je bibliotekarka Masnopita.

Od 1956. svake druge godine dodjeljuje se Andersenova nagrada – nagrada za najbolje postignuće i trajan doprinos na području dječije književnosti, te za najbolju ilustraciju od 1966. Ova nagrada najviše je međunarodno priznanje za autore i ilustratore dječijih knjiga.

Share.

Comments are closed.