Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju je usvojen na sjednici Skupštine KS bez rasprave sa 28 glasova za.

Izmjenom zakona ukida se proljetni raspust koji se inače realizira u prvoj sedmici aprila. 

Kako je istaknuto, proljetni odmor kao zakonsko rješenje pokazalo se neproduktivno i uzrokovalo je da školska godina završava prekasno (druga polovina juna), što u značajnoj mjeri utječe na kvalitet nastavnog procesa. 

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Zineta Bogunić istakla je da nastavnici obaveze oko realizacije školske godine završavaju početkom jula, a što u značajnoj mjeri ograničava mogućnost da se nastavnici pripreme za iduću školsku godinu te blagovremeno organiziraju sve aktivnosti oko početka naredne školske godine.  

Također, istaknuto je da se navedeno rješenje pokazalo kao nefunkcionalno za učenike, nastavnike i roditelje, zbog čega je Ministarstvu upućen značajan broj primjedbi roditelja, nastavnika i direktora, te u tom smislu Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade predlaže da Skupština Kantona Sarajevo razmotri i donese predloženu izmjenu zakona.

Share.

Comments are closed.