Zenička obilaznica, koja je ujedno i jedna od najzahtijevnijih dionica na Koridoru Vc, danas je u 12 sati puštena u promet.

Ova dionica Zenica sjever – Zenica jug duga je 10,5 kilometra, a iz JP Autoceste Federacije BiH su istakli da je ova dionica autoputa uvedena u zatvoreni sistem naplate cestarina.

Ova dionica nije funkcionisala čak osam mjeseci, a danas je puštena u promet kada je  Federalno ministarstvo prostornog uređenja potpisalo sve potrebne dozvole.

Cjenovnik cestarine za autocestu A1 je dostupan na web stranici ovog javnog preduzeća.

Puštanjem u promet dionice Zenica sjever – Zenica jug Bosna i Hercegovina dobila je 10,5 novih funkcionalnih kilometre autoceste.

Podsjetimo, ovaj dio autoceste sastoji se od tri poddionice: Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dio poddionice Donja Gračanica – Tunel Zenica.

Ukupna investicijska vrijednost radova je iznosila 225 miliona eura, a sredstva su osigurana putem međunarodnih financijskih institucija (KFAED, EBRD, OPEC), kao i bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Izvor: Radio Sarajevo

Share.

Comments are closed.