ILIJAŠVIJESTI

Udruženje “Zlatne ruke” neumorno rade 365 dana u godini

zakaHrabrost bosanske žene je nešto čemu se svaki dan treba odavati priznanje. Zbog društva u kojem živimo često su na marginama svih društvenih dešavanja. Između ostalog, u borbi za jednakopravnošću, žene se često udružuju kako bi pomagale jedna drugoj a u konačnom cilju kako bi donijele što bolje promjene cjelokupnom društvu. Udruženje „Zlatne ruke“ neumorno radi na tome. Zekija Avdibegović, koordinatorica udruženja „Zlatne ruke“ i predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš, gostovala je u jutarnjem programu Radio Ilijaša povodom 8. marta.

„Biti žena je privilegija. U ovo vrijeme da se žene pitaju bilo bi mnogo bolje. Žene su na marginama društva kada je u pitanju zapošljavanje, politika pa i svakodnevni život. Borba treba i dalje da traje za položaj žene. Dajte državu ženama i za pet godina naša će država biti u vrhu. Mi jednostavno ne možemo da dođemo do položaja da pokažu svoju snagu“ kazala je Zekija.

Udruženje Zlatne ruke bavi se prvenstveno osnaživanjem žena. Trenutno broji oko 100 članica. Misija ovog Udruženja jeste da žene imaju svoj kutak u kojem se mogu zabaviti ali prije svega pokazati svoje znanje i da zajedničkim istupima donesu društvu bolje promjene.

bosanska soba„Svojim angažmanima želimo pomoći bar na lokalnom nivou žene budu zastupljenije. Dva dana sedmično provod vrijeme u našim prelijepim prostorijama. Također napravile smo jednu bosansku sobu kojom su mnogi oduševljeni koji su nas posjetili. Dijelimo i sreću i tugu zajedno. Šteta je za sve žene koje nisu dolazile u naše udruženje jer se zaista ima šta naučuti i vidjeti. U Ilijašu je puno žena koje su gravitirale i sa drugih područja BiH i mi se ne bi znale da se nismo okupile u udruženju. Zajednički radimo, zabavljamo se, kuhamo specifična jela iz Podrinja, Krajine i dijelimo sve ideje. Mi smo 365 dana u godini aktivne. Sve što se tiče ručnog rada može se naučiti u našem udruženju. Uskoro ćemo napraviti sekciju slikanje na svili. Sa profesoricom Safijom smo već vježbale slikanje. Naše ekskurzije su također u planu ove godine. Iskoristila bih priliku da kažem da je Skupština 06.04.2016. i pozivam sve dame i koje nisu članice našeg udruženja da dođu i podijele svoje ideje sa nama. Mlade djevojke posebno pozivam jer mi prihvatamo sve kvalitetne ideje# kazala je Zekija.

U borbi za istinom bosanske hrabre žene su neumorne. Često, kao takve prijetnja su onima koji ne vole istinu i koji su vršili zločine i druge oblike nasilja.

zlatneruke1„Da nije bilo žena sve bi se stišalo. Borba za Srebrenicu za Ilijaš da se ratni zločinci kazne je itekako teška. Često se susrećem sa ženama iz svih krajva BiH i Srbije koje se bore za istinu. Jedan od ratnih zločinaca u Hagu je kazao „da smo pobili sve žene, manje bismo odgovarali jer su žene u borbi za istinom neumorne.“ Ranjena zvijer je najjača kad joj diraš u mladunče. Posebno žene koje su izgubile djecu posebno su hrabre. Mora se više voditi računa o porodicama nestalih i djeci porodica šehida. Borba konstantno traje. Ono što žene postave za cilj one u tome i uspiju“ kazala je Zekija.

Zekija je iskazala zadovoljstvo što postoji bar jedan dan u kojem će se odati priznanje ženama. Žene su čudo. Dokazale su svoju spremnost i samo im treba dati priliku da to i pokažu. Osmjeh da prati sve žene svakodnevno, ma koliko teško bilo, poruka je koordinatorice udruženja „Zlatne ruke“ Zekije Avdibegović.

 

Povezane objave

Back to top button