Ilijaš nakon reintegracije i danas

Dvadeset prva je godina od reintegracije općine Ilijaš.

Nakon reintegracije općine 29.02.1996. godine, stambeni fond je bio gotovo u potpunosti uništen, a većina povratnika je imala status interno raseljenih osoba.

Bilo  je to vrijeme kada je trebalo početi život ispočetka za prijeratne stanovnike Ilijaša   koji  su bili raseljeni po susjednim općinama Brezi, Kaknju , Varešu , Visoko …

Među raseljenima koji su se odlučili da započnu novi život u Ilijašu, najveći broj je osoba iz istočne Bosne, odnosno općina Srebrenica, Bratunac, Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Vlasenica, Rogatica i Sokolac .

Bolja socioekonomska situacija, relativno niska cijena nekretnina u općini Ilijaš, pripadanje Kantonu Sarajevo, gdje je problematika socijalne zaštite  bila bolje riješena u odnosu na druge dijelove BiH, kao i nedovoljan broj donacija za obnovu porušenih objekata, popravku infrasturkture i projekte održivog povratka stanovništva na područje istočne Bosne,  bili su samo neki od opredjeljujućih faktora za ostanak raseljenih lica na području općine Ilijaš.

Taj period poslije reintegracije bio je period  povratka i obnove Ilijaša, period doseljavanja više od 10.000 stanovnika  kojima je trebalo obezbijediti minimalne uslove za život, zbog kojeg je ova općina bila pozitivan primjer.

 Djelovanjem međunarodnih organizacija  i naporom domaćih vlasti  krenulo se u obnovu stambenog fonda   i infrastrukture. U tom periodu najviše je infrastrukturno napredovao gornji kraj općine gdje je urađeno mnogo puteva.

Među najvećim problemima sa  kojima su bili suočeni stanovnici ove općine bilo je zapošljavanje, jer u postratnoj i nestabilnoj situaciji je bilo veoma teško privuči strane investitore, pa samim tim su i šanse za zapošljavanje bile minimalne.

Moramo reći da se slika Ilijaša iz godine u godinu mijenjala i to u pozitivnom smijeru. Svaka nova godina davala je novu  nadu za bolje, tako da danas imamo Ilijaš kojim se možemo ponositi .

Ilijaš svakim danom postaje sve privlačnija destinacija za stanovanje i poslovanje, kao mjesto za mlade sa najboljim uslovima za školovanje , zapošljavanje i pokretanje biznisa.

Razvoj metalne, drvne industrije, poljoprivrede i turizma su sve većem usponu. Iz godine u godinu imamo realizaciju velikih infrastukturnih projekata koji daju pozitivnu sliku IIijaša.

I ove godine na prigodan način će biti obilježen Dan općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH sa prigodnim  kulturno-umjetničkom i sportskim programom.

 

Prethodni članakOdržana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš
Naredni članakSvečanost povodom Dana Osnovne škole “Stari Ilijaš”