ILIJAŠ

Džemat Gajevi: Predstavnici MIZ Sarajevo posjetili novu džamiju u Homaru

U petak, 1. oktobra 2021. godine, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, koje su predvodili glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić sa saradnicima, predsjednik Izvršnog odbora. Jusuf Zahiragić i Muhamed Memić, rukovodilac Službe za adminstrativno-pravne poslove posjetili su novosagrađenu džamiju u Homaru u džematu Gajevi. Tom prilikom glavni imam predvodio je džuma-namaz u ovoj džamiji sagrađenoj 2018. godine kao vakuf hadži Sevdije Karavdić.

Uz pohvalu čuvanja džemata i brige o džamiji iskazanih u postupcima prisutnih džematlija, dr. Velić je poručio kako se time uspostavlja veza sa čestitim prethodnicima

– Time što podižete i održavate džamije, vi ispunjavate emanet naših pradjedova i djedova, ali i emanet naše zajednice – kazao je.

 Osvrnuvši se na značaj porijekla i domovine u životu pojedinca, glavni imam je ukazao na nekoliko detalja koji označavaju ispravan odnos prema vlastitom porijeklu.

Dragi Allah je svakome odredio mjesto gdje će se roditi, živjeti i umrijeti. Nas, bosanske muslimane, ovaj prostor određuje i povezuje. Božija je odredba da smo ovdje rođeni i živimo, a ovdje će biti i naši kaburovi, ako Gospodar ne odredi drugačije. Stoga je odlazak sa ovih prostora, odlazak od sebe – rekao je dr. Velić.

Uz pomenuti odnos prema porijeklu, jednako je važan odnos prema svom jeziku, pa je glavni imam skrenuo pažnju na nekoliko aspekata tog odnosa. 

Ono što nas pored porijekla određuje, to je i naš jezik. Različitost jezika je Allahovo davanje. Naš jezik je naša odrednica i nije bezličan u što se možemo uvjeriti čitajući knjige naših alima koji su prije stotinu i više godina pisali bosanskim jezikom u kojem uočavamo originalnost, mekoću, toplinu, duhovnost i čistotu – istakao je.

 Istakavši nekoliko detalja vezanih za gradnju ove džamije, glavni imam je kazao kako rezultati predanog rada za džemat i džamiju vremenski limitirani.

– Molim Dragog Boga da to što podižemo naše džamije bude doprinos da On podari našoj djeci selameta, da se ovdje do Sudnjeg dana uče ezani i čuva džemat, da se vjera prakticira u našim kućama i među našim potomcima, a da ih se mi sutra ne zastidimo, da budu uspravni i dostojanstveni vjernici – istakao je činjenice o trajnom dobru u formi dove.

 Druženje, kojem je prisustvovao i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić sa saradnicima nastavljeno je poslije džuma-namaza, gdje su domaćini upoznali prisutne o izazovima sa kojima se svakodnevno susreću, ali i o potencijalima ovog kraja. U ime domaćina prisutnima se obratio i imam džemata Miralem-ef. Sarajlić, izrazivši zahvalnost svima na dolasku uz želje da ovakvi susreti budu češći i donesu koristi za one koji žive na ovim prostorima.

Izvor: Sarajevski medžlis

Povezane objave

Back to top button