KSVIJESTI

Mladi u Sarajevu ne odustaju od subvencija za stanove: Novca ima, samo je pitanje ima li volje

Novi, četvrti po redu, protesti mladih koji su nezadovoljni iznosom subvencije za rješavanje stambenog pitanja bit će održani u subotu u Sarajevu

Mladi traže obećanu isplatu dodatnih 5.200 KM subvencije za kupovinu prve nekretnine.

Emin Šehić, predstavnik ove neformalne grupe mladih, za Klix.ba je iskazao nezadovoljstvo trenutnim odnosom Vlade KS prema njima te je uputio jasne kritike.

“Cijela ova saga je školski primjer lošeg vođenja jednog projekta, od same faze analize, pretpostavke kako će ukidanje ili izmjena određenih kriterija utjecati na broj aplikanata, zatim dodjela subvencija svima sa rang liste, zanemarujući rang listu… A sve što je uslijedilo je školski primjer toga kako se izabrani predstavnik ne treba ponašati prema građanima”, kaže Šehić.

Kako kaže, na proteste izlaze po četvrti put kako bi pozvali Vladu KS na odgovornost, ali i da bi poručili da neće odustati i da će nastaviti boriti.

“Nakon što je objavljena konačna lista dobitnika subvencije, od istih je traženo da potpišu da neće promijeniti prebivalište u narednih pet godina. U tom periodu će svaki od aplikanata kroz doprinose i poreze višestruko vratiti ovaj iznos subvencije i to se može posmatrati kao kapitalno ulaganje, a ne sadaka”, naveo je on.

Podsjetio je da je usvojena inicijativa u Skupštini Kantona Sarajevo da se pronađu dodatna sredstva za isplatu te da postoji zakonski osnov za to.

“Budžet se nikada ne izvrši do kraja, a za prethodnu godinu je usvojen rekordni koji nije do kraja izvršen te smatramo da novca ima, samo je pitanje da li ima volje da se taj novac isplati. Od resornog ministra Bojana Bošnjaka je otišao upit prema ostalim ministarstvima o raspoloživosti dodatnih sredstava”, naveo je on.

Ističe da je ova grupa dobivala do sada nominalnu podršku skoro svih političkih stranaka iz vlasti.

“Sada je došao momenat da preko svojih ministara pokažu da imamo njihovu podršku i pronađu ta sredstva”, dodao je on.

Kada je riječ o samim motivima ove borbe, navodi da su protesti intenzivirani i potaknuti izjavom premijera Uka.

“On se ponaša kao ‘slon u staklarskoj radnji’ po ovom i drugim pitanjima. Često su nam ‘lijepili etikete’ o političkoj obojenosti, ali većina nas nije ni u jednoj stranci. To etiketiranje je njihov odraz nemoći jer je to oprobana metoda”, napomenuo je Šehić.

Premijer Uk je odbio da bude dio debate u Klix Studiju sa nekim od predstavnika ove grupe. Pitali smo Šehića šta bi mladi pitali premijera da su dobili priliku.

“Pitali bi gdje je ostatak novca, budući da više od 100 aplikanata nije predalo dokumentaciju za isplatu – šta je s tim novcem, da li se on može preusumjeriti? Pitali bi kako je moguće da je 2021. godine skoro 12 miliona izdvojeno iz tada manjeg budžeta, odnosno 1,3 posto ukupnog budžeta. Sada kad se hvale rekordnim budžetom, izdvojeno je pet i po miliona KM, odnosno tri puta manje nego prije nekoliko godina. Rekli su da se ne žele baviti populističkim izjavama, a kada su najavljivali rekordne subvencije i budžet – na to nisu mislili”, zaključio je Šehić.

Protestna šetnja će se održati 28. septembra u 12 sati, a odvijat će se od Sebilja do Trga djece Sarajeva.

Podsjetimo da su mladi iz ove grupe prethodno dobili 4.800 KM, a zatim je Skupština Kantona Sarajevo usvojila inicijativu kojom se nalaže da dobiju još po 5.200 KM, kako bi iznos subvencije dosegao 10.000 KM, što je bila praksa na prethodnom konkursu.

Uk je kazao da za realizaciju te inicijative nema finansijskih sredstava u ovom trenutku, ali ni zakonskog uporišta.

S druge strane, Ministarstvo komunalne privrede KS zatražilo je od ostalih ministarstava da dostave informaciju o sredstvima koja neće utrošiti u 2024. godini, kako bi Vladi KS bio upućen prijedlog o preraspodjeli finansijskih sredstava.

Izvor: (klix.ba)

Povezane objave

Back to top button