ILIJAŠ

Adna Omanović: “Znanje je jedini mač pomoću kojeg se možemo boriti sa svim iskušenjima koja su prisutna”

Marljivost i skromnost su osobine koje opisuju mladu Adnu Omanović, najbolju studenticu II ciklusa studija Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i dobitnicu duple Zlatne značke UNSA koja se dodjeljuje za izuzetan uspjeh tokom studiranja.

Adnu smo ugostili u programu Radio Ilijaša i razgovarali o postignutim rezultatima i utiscima nakon što je na Svečanoj promociji diplomanata i magistara, održane ovoga utorka, proglašena po drugi put najboljim studentom Ekonomskog fakulteta.

“Moram priznati da se utisci polahko sliježu tako da svakim danom postajem više svjesna šta se zapravo desilo. Zlatna značka UNSA za mene predstavlja sve lijepe i ružne trenutke sažete u cjelinu. Naravno, iako je bilo mnogo lijepih trenutaka, poput promocije koja se desila u utorak, ne trebamo i ne smijemo zaboraviti i manje lijepe trenutke jer su to trenuci iz kojih učimo i koji nam pokazuju kolika je zapravo vrijednost u nama samima, koliko je snage u nama. Oni su ti koji nam daju snagu i podstrek da nastavimo dalje kako bismo ostvarili naše zadane ciljeve”, istakla je Adna.

“Sve velike pobjede satkane su od malih, a posebno je važna pobjeda nad samim sobom jer je to nekako i najveća borba”, kazala je Adna te dodala:

“Po prirodi sam veliki introverta, tako da je u meni uvijek bilo nesigurnosti i niskog samopouzdanja. Svim malim pobjedama sam uviđala kolika je snaga i vrijednost u meni samoj i shvatila sam da mogu ostvariti i veće ciljeve. Tako, svaki put kada bih pobijedila samu sebe, stvorila bih sebi neki veći cilj koji bi uz trud i zalaganje i ostvarivala”, dodala je Adna.

Podrška roditelja i okoline značajno je bila važna za Adnu tokom studiranja.

“Roditelji su iznimno ponosni na mene i pokušavaju na sav glas da to i pokažu. Upravo njihova sreća mi predstavlja najveću čast i zadovoljstvo”, kazala je Adna.

Adna svoju karijeru planira nastaviti graditi u svojoj domovini. Studentima i mladim ljudima poručuje da također ostanu u Bosni i Hercegovni jer je naša domovina naš amanet koji trebamo čuvati i predati narednim generacijama.

“Najprije bih poručila da ustraju na putu znanja i da svakim danom teže ka novim spoznajama jer je to uistinu jedini ispravan put. Dakle, znanje je jedini mač pomoću kojeg se možemo boriti sa svim nedaćama i iskušenjima koja su prisutna. Mladim ljudima bih poručila da ostanu u Bosni i Hercegovini, da gradimo domovinu jer je to veliki amanet koji je nama ostavljen”, poručila je Adna.

Adna je trenutno zaposlena u jednoj britanskoj kompaniji, a svoje dalje akademsko obrazovanje planira nastaviti, ako ne u ovoj, onda u nekoj od narednih godina, a Adni u tome želimo mnogo sreće.

“Što se tiče mog daljeg akademskog obrazovanja, moja mentorica prof.dr. Azra Zaimović je na mojoj odbrani master teze kazala da mene kao najboljeg studenta očekuje da upišem doktorski studij. Ja bih to iznimno voljela, ali postoje mnogi drugi faktori koji utiču na tu odluku. Tu je i finansijski aspekt koji ne smijemo zaboraviti jer je doktorski studij poprilično finansijski obuhvatan. Ako ne ove godine, nadam se u nekim od narednih da ću upisati, jer bi to bila dodatna kruna u mom akademskom obrazovanju”, kazala je Adna.

 

Povezane objave

Back to top button