Amila Spahić, predsjednica mladih Crvenog križa Ilijaš i članica Omladinske organizacije “Iskoristi dan-Carpe Diem“, proglašena je za volonterku 2020. godine u Ilijašu, dok su priznanja za izuzetan doprinos u oblasti volontiranju dobili Mirnes Halilović i Kenan Hasić. Svečana dodjela priznanja i okrugli sto o značaju volontiranja održani su 22. januara 2021. godine u Prostoru za mlade.

Spahić, koja pohađa četvrti razred Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović“, istakla se humanitarnim i volonterskim radom tokom pandemije koronavirusa, kao i na projektima neformalnog obrazovanja.

„U drugom razredu srednje škole sam imala povredu te se nisam mogla dalje nastaviti baviti sportom pa sam odlučila da svoje vrijeme ulozim u nešto korisno. Tada sam se učlanila u OO “Carpe diem”, ASUBiH i Crveni križ Ilijaš gdje su počele najljepše priče. Kroz volonterizam sam shvatila da se volonteri ne plaćaju zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi. Neopisiv je osjećaj kada uradite nešto za nekog, a zauzvrat ne očekujete ništa“, kazala je volonterka godine Amila Spahić.

Volonter/ka godine izabran je putem Javnog poziva kojeg već treću godinu provodi Omladinska organizacija “Iskoristi dan-Carope Diem“ u okviru projekta „Pokreni sebe, volontiraj!“, koji je podržala  Općina Ilijaš.

„Ovaj projekat je veoma značajan budući da promoviše volonterizam, a samim tim dovodi i do uključivanja većeg broja mladih u ovaj oblik dobrovoljnog djelovanja. U konačnici, mladi daju svoj doprinos kako pojedincima tako i lokalnoj zajednici a kroz sve to jačaju i razvijaju sebe i svoje kompetencije. Čestitam Amili još jednom, bogato iskustvo tokom ove izazovne godine, mada su je i druga dva nominovana pratila u stopu. Nastavljamo sa promocijom volonterizma i izborom volontera/ke godine i u narednom periodu“, – istakla je predsjednica “Carpe Diem-a“ Elma Glamoč.

Službenica za mlade Općine Ilijaš Enisa Mešetović čestitala je svim nagrađenima i nominiranim, te zahvalila i svim onim volonterima koji se nisu prijavili na ovaj Javni poziv, a ipak vrijedno rade na području općine Ilijaš.

„Volonterke i volonteri su skromne i samozatajne osobe koje tiho rade u korist svoje zajednice. Oni prepoznaju potrebe, vide gdje ima prostora za njihov angažman i u tome su vrlo uspješni. Ideja volonterizma i ovaj Javni poziv su nam izuzetno važni iz dva razloga. Prvi razlog je taj da čestitamo i da se zahvalimo svim volonterima na području naše općine za predan rad tokom cijele godine, a s druge strane da ideju volonterizma promičemo, da informiramo javnost i da zainteresiramo i one koji bi to možda htjeli, ali ne znaju na koji način i kako se uključiti“ – kazala je Mešetović.

Tokom Okruglog stola mladi su imali priliku čuti volonterska iskustva iz Udruženja građana “Ruke“,  te volonterke 2019. godine Melise Kišić. Tokom događaja dodijeljene su i zahvalnice volonterima i volonterkama koji su doprinijeli volonterskoj akciji prikupljanja sredstava za adaptaciju Prostora za mlade, saopćeno je iz OO Carpe diem.

Share.

Comments are closed.