MAGAZIN

Amila Spahić: Neopisiv je osjećaj pomagati i ne očekivati ništa zauzvrat

Amila Spahić, predsjednica mladih Crvenog križa Ilijaš i članica Omladinske organizacije “Iskoristi dan-Carpe Diem“, proglašena je za volonterku 2020. godine u Ilijašu. Volonter/ka godine izabran je putem Javnog poziva kojeg već treću godinu provodi Omladinska organizacija “Iskoristi dan-Carpe Diem“ u okviru projekta „Pokreni sebe, volontiraj!“, koji je podržala  Općina Ilijaš.

Ovaj događaj bio je povod da ugostimo Amilu u programu Radio Ilijaša.

Spahić, koja pohađa četvrti razred Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović“, istakla se humanitarnim i volonterskim radom tokom pandemije koronavirusa, kao i na projektima neformalnog obrazovanja.

Amila za Radio Ilijaš kaže da je posebna čast dobiti priznanje za rad i volonterizam u posebno teškoj i izazovnoj 2020. godini.

Mladi Crvenog križa i ja smo se odmah uključili i pritekli u pomoć starijima i bolesnima kada stariji od 65 godina nisu mogli izaći van. Bilo je posebno teških i dirljivih situacija, poseban je osjećaj biti potreban i naći se ljudima u nevolji. Starije osobe su posebno zahvalne, posebno oni koji žive sami i nemaju nikoga. Kroz volonterizam sam shvatila da se volonteri ne plaćaju zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi. Neopisiv je osjećaj kada uradite nešto za nekog, a zauzvrat ne očekujete ništa, kazala nam je Amila.

Istaknula je važnost projekta #100DayChallenge, odnosno stodnevnog izazova razvoja lokalnih zajednica. Tim mladih iz udruženja “Carpe diem-Iskoristi dan” ukazao je ovom inicijativom na važnost zakona prema mladima i važnosti prostora za mlade, koji su mladi u Ilijašu nedavno dobili.

Amila je posebno je ponosna na angažman za nabavku paketića za socijalno ugroženu djecu, koji su podijeljeni za Novu godinu. Iako želi studirati van Bosne i Hercegovine, volonterskim radom će se baviti gdjegod bude.

Povezane objave

Back to top button