ILIJAŠVIJESTI

Amina Čehajić: „Hidžab počinje u našim srcima, a temelji se na moralnim načelima, principima i ponašanju”

Mahrama kod bh. muslimanki, pored toga što je propis vjere, a ne isključivo vanjski simbol i obilježje, duboko je usađena u tradiciju bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine. Žene pod hidžabom treba da uživaju prava kao i sve druge žene. Svjetski dan hidžaba obilježava se prvog februara. Prvi put u svijetu obilježen je 2013. godine i to na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka, koja je željela podstaknuti nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i dožive to iskustvo.

Svoju priču i promišljanje o hidžabu, za Radio Ilijaš podijelila je Amina Čehajić (26)  magistrica farmacije. Pored svog formalnog obrazovanja, Amina je i vrhunska sportašica o čemu svjedoči crni pojas u karateu. Amina ističe da svoje slobodno vrijeme voli da provodi u prirodi ili uz dobru knjigu.

„Kada sam razmišljala da se pokrijem i generalno o islamu ja to uvijek vežem za nauku. Tema kojom se ja bavim je ljudski organizam, zdravlje i bolesti, kako je ljudski organizam izgrađen i kako dolazi do raznih stanja, to je toliko kompleksno, toliko veliko i fascinantno u otkrivanju onoga što nam je Stvoritelj dao. Meni je islam sa naukom isprepleten i povezan, pa me to ponajviše i pokreće. Još otkako sam  bila dijete, nekako sam uvijek bila znatiželjna za istraživanje i saznanje o novim stvarima”, kazala je Amina.

Amina naglašava da je donošenjem odluke da nosi hidžab dobila i veće samopouzdanje te da je upotpunila svoj život.

„Mahramu nosim odnedavno, a hidžab živim otkako znam za sebe ili se bar trudim. Kao djevojčica, često sam nosila maramu. Ali uvijek sam osjeća tugu kada bih je skinula i ostavila po strani. Imala sam želju da upišem medresu, između ostalog i zbog marame. Ali, nažalost,  nisam. Sve vrijeme dok sam studirala bila je prisutna i želja za pokrivanjem. Društveno sam aktivna i učestvovala sam u mnogobrojnim akitvnostima na kojima sam odlazila pokrivena. Svaki put kada bih negdje bila pokrivena pa skidala maramu, osjećala sam da odlažem i dio sebe. Hvala Allahu dragom na uputi, prošle godine sam čvrsto odlučila da u 27. noći ramazana stavim svoju krunu. Dan prije toga sam otišla i na fakultet sa maramom.

U toj noći kada sam se pokrila, bio je prigodan program u džamiji povodom odabrane noći Lejletu-l-kadr. Imala sam osjećaj da na krilima idem prema džamiji. Plakala sam cijelu noć od sreće. Osjećaj je uistinu bio veličanstven. Mnoge djevojke su mi pričale svoj lični osjećaj, ali ipak kada sam doživjela i ja, ne postoje riječi koje bi opisale tu sreću. Žao mi je što nisam i ranije to uradila. Poručila bih, posebno mladim djevojkama, ali i zrelijim ženama, da slijede svoje želje koje su urezane duboko u srce. Za hidžab nikad nije kasno, ali propušteni momenti sreće i vrijeme se ne može vratiti. S toga je bitno da što prije donesu odluku koja će iz zaštititi i učiniti mnogo sretnijim. Prvenstveno da ispune ono što Allah dž.š. od njih traži. A da nikako ne smiju biti vođene onim šta će okolina reći i ko će ih prihvatiti ili ne“, kazala je Amina.

Amina smatra da je hidžab puno više od načina odijevanja i od komada platna na glavi, što mnogim ženama predstavlja prepreku za, kako se često može čuti “normalan” život.

„Hidžab počinje iznutra, u našim srcima, temelji se na našim moralnim načelima, principima i ponašanju. Zbog toga, onome ko hidžab oblači radi svog “unutarnjeg hidžaba”, odnosno svog vjerovanja i svojih principa, a ne obrnuto, hidžab nikada nije potešoća , već olakšava svaki segment života. U to sam se uvjerila na vlastitom primjeru. Veliki učenjak hadisa imam Buhari rekao je „Znanje mora doći prije riječi, prije djela“.  Meni je hidžab, pored svih pozitivnih svari ujedno i jedan veliki zadatak. A to je da učim svaki dan, da ne bacam vrijeme. Svaka vrsta nauke, ako je ispravno učiš,  prije ili kasnije će te povezati s vjerom, sa islamom. A da bi u nečemu uspjeli, ne možete koristiti lift, nego ići stepenicama“, poručila je Amina.

U 2022. godini Amina je izvršila vjersku obavezu i počela nositi hidžab, ali i upotpunila svoj iman još jednom odlukom –  ulaskom u brak. Amini i njenoj porodici želimo puno sreće i uspjeha, kako u privatnom, tako i u poslovnom životu.

Povezane objave

Back to top button