ILIJAŠSPORT

AMK Ilijaš: Osvajanjem Kupa Federacije BiH u disciplini OSV završena sezona za 2022.

AMK Ilijaš osnovan je davne 1959. godine. Ratno stanje značajno je uticalo na rad svih klubova i udruženja. Reintegracijom općine Ilijaš 1996. godine sa radom ponovo počinje i ovaj klub. Danas AMK Ilijaš broji 700 članova, od čega njih 15-ak aktivno uzima učešće kako na domaćim, tako i na takmičenjima širom Bosne i Hercegovine. Predsjednik AMK  Ilijaš Nihad Bučuk govorio je o aktivnostima kluba, uspjesima na takmičenjima i planovima za narednu godinu.

AMK Ilijaš broji oko 15 članova koji se aktivno takmiče na takmičenjima širom Bosne i Hercegovine i svakako na našem domaćem takmičenju Auto Rally koje tradicionalno organizujemo već 15. godinu zaredom. Što se tiče ostalih takmičenja, mi smo se bazirali na takmičenje u disciplini OSV (A07) – ocjenska vožnja spretnosti i iz godine u godinu smo sve jači. Ove godine se to krunisalo prvim klupskim mjestom u disciplini OSV (A07)”, kazao je Bučuk.

Svečano proglašenje pobjednika za sezonu 2022 za Kup Federacije BiH u disciplini OSV bilo je 09. decembra 2022. godine u Podlugovima, a AMK Ilijaš je ostvario senzacionalan uspjeh gdje je u konkurenciji klubova zauzeo prvo mjesto. Također su osvojili i sjajan plasman za takmičare.

“Želim da se zahvalim svim članovima i vozačima AMK Ilijaš, Upravnom odboru kluba koji je prepoznao rad kluba i koji nas podržava. Veliko hvala i sponzorima: Općini Ilijaš, federalnom i kantonalnom ministarstvu kulture i sporta i svima koji su nam na neki način pružili podršku”, dodao je Bučuk.

O godini na izmaku, Bučuk je istakao da je izuzetno zadovoljan što pokazuju i rezultati kluba i visoki plasmani takmičara.

„S ovim našim rezultatima u ovoj godini smo jako zadovoljni. Naravno, uvijek može više i bolje. Ovaj sport je jako skup gdje sam odlazak na takmičenja u druge gradove iziskuje finansijska sredstva koja moramo obezbijediti. Ali puno volje ima u takmičarima. U budućem periodu planiramo omasovljenje ovoga sporta, samim tim i kluba. Mi smo u ovaj projekat ušli kako bi smanjili broj uličnih trkača i kako bi oni koji znaju da voze auta došli u AMK Ilijaš i pokazali tu sposobnost“, kazao je Bučuk.

Proglašenjem pobjednika za Kup Federacije BiH završena je sezona za 2022. Bučuk je kazao da se uveliko pripremaju za novu sezonu i izazove koji im predstoje, te da će AMK Ilijaš biti bogatiji za nekoliko novih članova.

Pored toga što su odlični u vožnji auta, članovi AMK Ilijaš su pokazali da su i veliki humanisti. Organizovanjem humanitarnog automobilističkog događaja prikupljena su značajna sredstva za pomoć liječenja našeg sugrađanina Muhameda Gljive. Također, aktivno uzimaju učešće u Manifestaciji kulture i sporta „Ilijaški dani“.  Tako je Auto Rally postao prepoznatljiv tradicionalni događaj našeg grada u kojem učestvuju takmičari iz cijele Bosne i Hercegovine.

 

Povezane objave

Back to top button