Bajramsko gostovanje: Šerif ef. Ćatić

U programu Radio Ilijaša gostovao je Šerif ef.Ćatić, imam Gradske džamije u Ilijašu. Govorili smo o ramazanu, kako poslije ramazana, bajramima u rodnoj Krajini, Crnoj Rijeci, Sarajevu.  Šerif ef. dao je veliki doprinos razvoju i uspješnosti vjerskog života u našem gradu. Ove godine odlazi u penziju, kaže kao sretan čovjek, iza njega ostaju generacije i generacije prema njemu ljubavi pune djece, polaznika mekteba koji su kod ef. Ćatića počeli učiti u Kur'anu. Šerif ef. Ćatić, uz  svesrdnu pomoć prijatelja i džematlije, uložio je i veliki napor da se izgradi Gradska džamija u Ilijašu.

Sjećam se ramazana u ratu, svaki ramazan je osebujan i poseban na svoj način. Tada smo maštali da ćemo se vratiti u Ilijaš i imati džamiju u gradu. Ja sam presretan čovjek da se taj san ostvario.  U ratu su nam također ramazani bili lijepi i opskrba je dolazila odakle se i ne nadamo, vojnici su čuvali po sedam dana te čokoladice, konzerve koje su dobivali da bi ih odnijeli svojoj djeci i porodicama i obradovali ih. Ramazan je poseban u Bosni jer se nigdje kao kod nas toliko mnogo ne uči Kur'an tokom tog mubarek mjeseca, mukabele se uče u svim džamijama muške i ženske, to je jedna neopisiva ljepota. Svi se mi sjećamo naših prvih bajrama, ja se sjećam hurmašica moje majke za Bajram, bajram banke, iako bajrami nisu što su nekad bili, ne može im se pripisati nikakva negativnost, to su muslimanski mubarek dani i treba ih obilježiti na dostojanstven način. Svi moji Bajrami vezani su za moj imamski poziv i bili su hodžinski, kazao nam je Šerif. Ef. Ćatić.

Drugog dana Ramazanskog bajrama obilježavamo Dan šehida, a obilazak mezarja jedan je od lijepih običaja.

-Šehidi nisu mrtvi oni su živi i nikada ih ne smijemo zaboraviti niti im se kad možemo odužiti. Mnogi moji prijatelji preselili su meni na rukama. Sjećam se žrtve koju su i roditelji podnosili u ratu, imali su razumijevanja i ulagali nesebično mnogo truda da olakšaju vojnicima, čak i u svojim najtežim trenucima. Samo bi posjete tog dana na mezarjima trebale biti i veće, jer  naše najhrabrije sinove  i njihovu borbu moramo sačuvati od zaborava, napominje Šerif ef.

Ovogodišnja Bajramska hutba posebno je orijentisana na međuljudske odnose i potrebu za njihovim poboljšanjem.

-Pomirite se, zagrlite se, rukujte se  kao braća na Baram.  Nema nama druge zemlje osim naše lijepe Bosne i valja nama ovdje ostati i nastaviti živjeti, poručio je Šerif ef. na kraju čestitavši svim muslimanima Ramazanski bajram.

Šerif ef. Ćatić  nedostajat će svojim džematlijama, a posebno mektebskoj dječici nakon odlaska u penziju, ali  njegovo djelovanje i doprinos  dobrobiti svog džemata i grada bit će nastavljeni.

Nermina Durić-Kahvedžić

Prethodni članakBajramska priča: Ni kilometri nisu prepreka da čujemo ezan hadžije Mehmeda Selimovića u Starom Ilijašu
Naredni članakZajedničkim iftarom na Gradskom šetalištu obilježeno otvorenje renoviranih prostorija Vakufske banke Ilijaš