ILIJAŠKULTURAVIJESTI

„Čaj od cvijeta hibiskusa“: nova zbirka molskih zapisa Admira Džanke

Pisac Admir Džanko objavio je i svoju šestu knjigu molskih zapisa pod nazivom „Čaj od cvijeta hibiskusa“, koja nudi sve ono za čim savremeni čovjek vapi u ovom ludom, posve brzom, i ljubavlju nesklonom, vremenu.

U izdanju Izdavačke kuće „Dobra knjiga“ Sarajevo, svoje je mjesto našlo četrdeset i devet molskih zapisa – zapisa o istinskoj ljubavi, o ljepoti života i neminovnosti čovjekovog odlaska sa ovoga svijeta. Recenzent zbirke „Čaj od cvijeta hibiskusa“ je profesor Mirza Herco, ilustracije u knjizi su radile Asja i Merjem Džanko, a tehničko uređenje i oblikovanje zbirke je djelo Mohsena Zareana.

„Zbirka ‘Čaj od cvijeta hibiskusa’ je svojevrstan lijek za dunjalukom umorene duše,  neobično oblikovan skup zapisa i savjeta koje savremenom čovjeku mogu pomoći da u čitavom ovom ludilu, u haosu svijeta, barem na trenutak pronađe sebe. Tako se na svakoj stranici knjige može pronaći slovo o dobroti, o ljepoti, o životu, o smrti, o ljubavi, o porodici – o porodici kao najvažnijoj ćeliji društva. Jer, čovjek vremenom nauči da je porodica oaza koju valja ljubomorno čuvati, te da su najvrednije stvari one koje se ne mogu kupiti novcem“, ističe Džanko.

Zbirka molskih zapisa „Čaj od cvijeta hibisksua“ protkana je nitima dobrote i ljubavi, koje ne nameće čitaocima, već im dopušta da čitajući ovaj ‘eliskir sreće’ sami kreiraju značenja, hraneći i srce i dušu – jer, iako je zlo svuda oko nas, iako biva i veće, i strašnije, i jače, to ne znači da mi ne trebamo biti dobri.

“Rukopis ‘Čaj od cvijeta hibiskusa’ čitaoca vodi ka spoznaji o prolaznosti ljudskog života i besmislenosti svih ljudskih zala. Zbirka predstavlja jedno putovanje, sa stanicama koje govore o ljubavi, a pored osnovnog motiva zbirke, vrlo važne su i pjesme koje se bave dramom svakodnevnog života dajući i dimenziju socijalne angažiranosti. Zbirkom se protežu duboko humani motivi i altruizam, i definiše književnost kakvu ispisuje Admir Džanko kao „lijek“ za čovječanstvo ogrezlo u borbi za materijalnim bogatstvom, sve udaljenije od istine koja nam se nudi svakim korakom”, u svojoj recenziji o knjizi napisao je profesor Mirza Herco.

Zbirka „Čaj od cvijeta hibiskusa“, i pored brojnih ‘ljekovitih svojstava’, ne može izliječiti sve ovosvjetske bolesti, i otkloniti sva zla, no može nas, barem na tren, opustiti i ‘zaraziti’ česticama dobrote i ljubavi.

„Istinski sam uživao u nastanku, u ‘rađanju’, svakog slova ovih molskih zapisa, te se iskreno nadam da će i čitaoci, iščitavajući ih, uživati u svakom trenu, te da će svako slovo, riječ svaka, u njihovim srcima, raspiriti plamen dobrote i ljubavi – jer, dobrote i ljubavi u životu, uistinu, nikada nije previše i svima nam treba“, za kraj poručuje pisac Admir Džanko.

Piše: Aldina Džanko

Povezane objave

Back to top button