CIK odredio visinu taksi za učešće na izborima

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je dokument u kojem su navedene visine taksi za ovjeru prijave političkih stranaka i nezavisnih kandidata koja je neophodna za učešće na Općim izborima 2022. godine.

Kako je navedeno, političke stranke će za ovjeru političkog subjekta za izbor za člana Predsjedništva BiH platiti 25.000 KM. Ako je riječ o nezavisnom kandidatu, onda je ta cifra osjetno manja i takvi kandidati će za svoju kandidaturu izdvojiti 13.000 KM.

Identična taksa plaćat će se i za učestvovanje na izborima za zastpnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Političke stranke će plaćati 25.000 KM, a nezavisni kandidati 13.000 KM.

Kada su u pitanju izbori za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Federace BiH, predsjednika RS i zastupnike u NSRS, politički stranke će za svoje kandidate morati izdvojiti 18.000 KM.

Nezavisni kandidati za ove pozicije morat će platiti taksu u iznosu od 9.000 KM.

CIK je, također, objavio iznos taksi za izbore za kantonalne zastupnike u Federaciji BiH. Kako je navedeno, političke stranke će za svoje kandidate plaćati 9.000 KM, dok će nezavisni kandidati za ulazak u utrku za istu poziciju plaćati 7.000 KM.

(oslobodjenje.ba)

Prethodni članakXYLON Corporation: Oglas za popunu radnih mjesta
Naredni članakNa tradicionalnom mevludu u Blagaju u subotu 14. maja organizatori očekuju veliki broj vjernika