ILIJAŠKOLUMNEVIJESTI

Čitanje je jedna od najvećih zimskih radosti-preporuke knjiga za ovu sedmicu

Knjige nam nude predivna mjesta na koja  možemo otići kada ne možemo ići baš nikuda, a kažu da baš cijeli svijet pripada onima koji čitaju. Omliljena izreka ljubitelja knjiga je da oni koji vole čitati žive hiljade života prije smrti, a oni koji nikad ne čitaju žive samo jedan i to siromašan život.

Nadamo se da ove lijepe riječi daju dovoljno podstreka za odlazak u Gradsku biblioteku u potrazi za novim omiljenim štivom i autorima.

S obzirom na to da zimski raspust još traje, ove sedmice nećemo preporučivati lektiru nego samo beletristiku.

Naša bibliotekarka Jasmina Masnopita za vikend bijeg u drugi uzbudljivi svijet preporučuje dva romana:  Napuljski diplomata srpskog pisca italijanskog porekla, Marija Liguorija i Otok ljubavi – Tracey Garvis-Graves.

Napuljski diplomata-Mario Liguorija

 Autor bestselera Prva ljubav, predstavio je još jednu uzbudljivu i ljudima našeg podneblja blisku priču o pronalaženju vlastitog identita u mnoštvu okova historije, navika i tradicije.

Kad je noćna mora prestala, probudio se, uplašen i žedan, u beogradskom stanu. Šta li je on radio u Srbiji?

Došao je iz Napulja, grada pod najljepšim nebom i suncem, gde ljudi uz divne pjesme uživaju u ukusnoj hrani i najboljem vinu. Došao je sa snovima i noćnim morama, sa velikim očekivanjima i bremenom tajanstvenog naslijeđa. Konačno, došao je ne bi li pronašao sebe da bi potom uvidio da se smisao nalazi jedino u ljubavi prema drugom.

Nakon uspjeha knjige Prva ljubav, Mario Liguori nam u svom novom romanu upečatljivo pripovjeda o istoriji  dvije države i protivrječnostima dva velegrada. Prateći život mladog diplomate koji se iz Napulja seli u Beograd, autor živopisno oslikava dvije geografski udaljene a po duhu tako bliske zemlje. Stranac i autsajder, junak romana Napuljski diplomata postaje ključni svjedok za razumijevanje dvije kulture, dva jezika, dva naroda, dva podneblja i dva grada. Dva „raja u kojima đavoli obitavaju“.

„Taj moj glavni junak našao se u tuđoj zemlji, on je osuđen na samovanje kao i svaki drugi stranac u nepoznatom okruženju.Praveći poređenje između Beograda i Napulja autor je dodao da u oba grada vidi temperament, ljubav, ljepotu, ali i opasnost. „Ni samom sebi ne mogu da objasnim kako to da su mi Beograd i Napulj toliko slični. Haos velikog grada je za mene nešto posebno. Piscu treba velika scena, a to je za mene ovaj grad“.

Roman „Napuljski diplomata“ možete pronaći u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Otok ljubavi – Tracey Garvis-Graves

Anna Emerson, tridesetogodišnja učiteljica, očajnički želi neku promjenu. Umorna od ledene čikaške zime i ljubavne veze koja ne vodi nikuda, ona prihvaća ponudu da tokom ljetnih praznika podučava šesnaestogodišnjeg T. J.-a na jednom tropskom otoku. T.J. Callahan nema želju putovati. Njegova se teška bolest povukla i pokušava se vratiti u normalan život. Ali njegovi roditelji inzistiraju na tome da provede ljeto na Maldivima nadoknađujući školsko gradivo koje je zbog bolesti propustio. Anna i T. J. ukrcali su se na privatni avion koji se u blizini Maldiva srušio u ocean pun morskih pasa. Uspjeli su nekako preživjeti i pronaći spas na pustom otoku usred Indijskog okeana. Kako su prolazili dani, sedmice,  mjeseci, dvoje se brodolomaca stalo susretati sa brojnim preprekama, uključujući strašne tropske oluje, opasnosti koje su vrebale iz mora, i mogućnošću da se T. J.-eva bolest vrati.

Nakon što T. J. proslavi još jedan rođendan Anna počne razmišljati kako će izgledati njezin život na otoku uz mladića koji se počinje pretvarati u muškarca. Knjiga za sve ljubiteljice romantičnih priča s fenomenalnim zapletom i čarobnim pejzažima.

Otok ljubavi“ savršena je priča za sve ljubitelje romantičnih romana, priča sa puna zapleta, pustolovine i borbe za preživljavanjem. Knjiga je ovo sa puno idiličnih opisa koji naprosto očaravaju i koliko god situacija bila komplicirana radnja je ipak jako emocionalna i poprilično romantična. Razne će se stvari motati po glavama glavnih junaka, tražit će se spas u svakoj situaciji, a najbolje od svega je njihov borbeni duh čak i kada izgleda da su na rubu smrti. Naravno to što su doživjeli na otoku nije ostalo na otoku već su svoju vezu prenijeli i u civilizaciju gdje je ih dočekao strah, nesigurnost i nekoliko pogleda koji ubijaju.

Koliko je njihova ljubav jaka i hoće li preživjeti i nove izazove?

Ne zaboravite da nikad ne ocjenjujete knjige na osnovu filmova snimljenih po njima 🙂 i čitajte knjige zato što volite čitanje a ne zato što imate obavezu,  mi znamo da knjigoljupci samo traže nove naslove.

San je dobar, ali knjige su bolje!

Knjige preporučila:  Jasmina Masnopita-Gradska biblioteka Ilijaš

Uredila: Nermina Durić-Kahvedžić

 

Povezane objave

Back to top button