Članica Udruženja „Zlatne ruke“ Mejra Brkić naučila tkati još kao djevojčica

Dugogodišnja članica Udruženja „Zlatne ruke“ Ilijaš Mejra Brkić povodom Osmog marta –međunarodnog Dana žena u programu Radio Ilijaša govorila je o važnosti ženskog udruživanja, njegovanju tradicije, ženskih prijateljstava i koliko je sve to ženama današnjice neophodno.

Mejra je gospođa koju u prostorijama Udruženja možemo vidjeti za tkalačkim stanom, nit po nit njene zlatne ruke kreiraju ćilime i struke, a za njene spretne ruke nikakvi ručni radovi nisu nepoznanica. Samo žali što nema interesa da nekoga od mlađe generacije nauči tkati i tako pomogne u očuvanju ove zaboravljene vještine.

-Ja sam iz Vrutaka, rodom sam Fazlić, udala sam se u Vareš ali nažalost muž mi je poginuo i nismo imali djece, tako da mi je formiranje ovog našeg Udruženja značilo puno. Krenuli smo od nule a u godinama našeg postojanja postigli smo puno. Naučila sam se rano tkati još kao djevojkica od osam godina i dok sam bila djevojka puno se vremena provodilo u tome, ali to je nekako izašlo iz mode i tek poslije rata i formiranjem Udruženja ponovo sam počela da se bavim time. Nabavili smo i opremu i sve neophodno što je bilo jako teško jer se više niko time ne bavi, sama sam pravila neophodne dijelove za tkalački stan, a čak i sada sama predem i donesem vunu. Puno se truda i vremena,a i znanja ugradi u jedan bosanski vuneni ćilim i to bi trebalo više vrednovati. Moji radovi mogu se naći u Udruženju, a drago mi je i da smo nekoliko radova mogli pokloniti našim dragim prijateljima i donatorima, kazala je Mejra.

S obzirom na to da je odgojena u tradicionalnom duhu kaže da nikada nije osjećala ugroženost svojih ženskih prava jer je svoju ulogu prihvatila od djetinjstva i nije imala velika očekivanja. No gospođa Mejra najvrjednijim u svom životu smatra druženja i prave prijateljice koje je stekla u Udruženju „Zlatne ruke“.

Mi se tako divno družimo, radimo, putujemo i za sve ovovrijeme izgradile smo divne i čvrste veze, znamo ko dobro pjeva, ko dobro priča šale, postale smo kao jedno i meni su najljepša naša druženja, ljetovanja a kad je potrebno žene se zaista potrude i svojim djelima doprinesu održavanju sklada, mi se nikada za sve ove godine nismo posvađale, žene se trebaju učlaniti u Udruženje jer za svaku od njih će biti posla,a  pored toga divnih trenutaka i druženja, zaključuje Mejra.

Mejra je na kraju  čestitala svim damama Dan žena, poručivši da su žene dokazale koliku snagu i sposobnost posjeduju.

Prethodni članakAdna i Edina Gurda – muzikom i naukom do uspjeha
Naredni članakDirekorica Amra Matoruga: Žene se moraju boriti za svoje mjesto 365 dana u godini