SVIJET

Dan Arefata: Post koji iskupljuje grijehe za prethodnu i narednu godinu

Danas je Dan Arefata, dan uoči Kurban bajrama koji ima posebnu vrijednost u muslimanskoj tradiciji.

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se svi hadžije 09. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu. Na Brdu Milosti (Džebelu'r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se Hazreti Adem i Hazreti Havva. Muhamed, Allah mu podario spas i mir, je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu. Ta tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika. Lijepo je da oni koji nisu na hadžu poste ovaj dan.

Muhamed, Allah mu podario spas i mir, je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu. Ta tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika.

Lijepo i pohvalno je da oni koji nisu na hadžu poste ovaj dan.
Ebu Katada prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Post dana Arefata iskupljuje grijehe iz prošle i naredne godine, a post dana Ašure iskupljuje od grijeha (počinjenih) u prošloj godini.” (Muslim)

Muslim prenosi od Aiše, r.a., da je Allahov Poslanik, a. s., rekao: “Nema dana u kojem Uzvišeni Allah oslobodi više Svojih robova vatre, nego što je to dan Arefata.”

Ove godine, nažalost, zbog pandemije korona virusa, nije bilo organiziranog odlaska na hadž iz naše zemlje.

Hadž su mogli obaviti samo oni državljani Bosne i Hercegovine koji već borave u Saudijskoj Arabiji, koji ispunjavaju potrebne uslove i kojima nadležne vlasti odobre obavljanje hadža. Prema instrukcijama Ministarstva za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije, ovogodišnji hadž je ograničen na 60.000 učesnika, i to samo državljana Kraljevine i onih stranih državljana koji imaju prebivalište u toj zemlji.

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je sutra, u utorak, 20. jula 2021. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

Bajram-namaz će se klanjati s početkom u 6.00 sati.

Povezane objave

Back to top button