BIHVIJESTI

Dan u kojem je strijeljano 200 logoraša: Navršava se 31 godina od zločina u logoru Keraterm

Navršava se 31 godina od jednog od najvećih zločina kada je, 24. jula 1992. godine, u Prijedoru u toku samo jedne noći strijeljano 200 logoraša. Riječ je o zločinu u koncentracionom logoru Keraterm gdje su krvnički ubijani pripadnici bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Kroz ovaj logor prošlo je više od tri hiljade logoraša, a samo u toku jedne noći strijeljano je 200 logoraša. Ukupno je u logoru Keraterm ubijen 371 logoraš.

Najveći zločini desili su se u noći sa 23. na 24. juli 1992. godine, kada je ubijeno oko 200 logoraša. Haški tribunal je ovaj masakr proglasio jednim od najstravičnijih zločina koji su počinjeni tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Prema raspoloživim podacima, od kraja maja do kraja augusta 1992. godine u Prijedoru su ubijena 102 djeteta i 256 žena, odnosno 3.173 civila, te registrirano oko 31.000 zatočenika u logorima i oko 53.000 žrtava progona i deportacija.

Logor Keraterm, pored Omarske i Trnopolja, jedan je od najozloglašenijih logora u prijedorskoj regiji.

Za zločine u logoru Keraterm osuđeno je devet osoba iz Prijedora.

Pred Haškim tribunalom osuđeni su Duško Sikirica na 15 godina zatvora, Zoran Žigić na 25 godina, Duško Tadić, osuđen između ostalih zločina i za Keraterm, na 20 godina, Predrag Banović na osam godina, Dragan Kolundžija osuđen na tri godine, Damir Došen na pet godina, Milojica Kos, osuđen između ostalih zločina i za Keraterm, na osam godina.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđeni su Dušan Fuštar na devet godina i Duško Knežević na 31 godinu zatvora.

Zločini počinjeni u logoru Keraterm bili su i dio optužnica protiv presuđenih ratnih zločinaca Biljane Plavšić, osuđene na 11 godina, Momčila Krajišnika, osuđenog na 20 godina, Radoslava Brđanina, osuđenog na 30 godina, Miće Stanišića, osuđenog na 22 godine i Stojana Župljanina, osuđenog na 22 godine zatvora.

(klix)

Povezane objave

Back to top button