SVIJET

Danas Dan Arefata

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara, poznat pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata), je danas 8. jula, prenosi Anadolu Agency (AA).

Arefat je brežuljak udaljen od Meke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakog hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Ove godine su i vjernici iz Bosne i Hercegovine, nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, otputovali u Meku, te će zajedno s ostalim hadžijama boraviti na Arefatu.

“Zadaća vjernika je da svakim svojim djelom svjedoči svoju sićušnost i manjkavost, a Allahovu uzvišenost, veličinu i savršenost. Arefat je kruna tog nastojanja i u vremenu i prostoru. Kada pogledamo mahšer sinova i kćeri Adema, a.s., i hazreti Have iz svih dijelova Svijeta, kao predstavnike muslimana shvatimo koliko je jevmul hisab – dan suđenja, izgledan i blizak našim dušama i umovima“, izjavio je za Agenciju MINA u povodu Dana Arefata hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tuzla.

Na Brdu milosti (Džebelu'r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se hazreti Adem i hazreti Havva.

Muhamed, a.s., je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu. Ta tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna, a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika.

Lijepo je da oni koji nisu na hadžu poste ovaj dan, navedeno je u saopćenju.

Povezane objave

Back to top button