Danas je Međunarodni dan mira

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan mira. Utemeljen je 2001. godine Rezolucijom Ujedinjenih naroda. Ovaj je dan odabran kao dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou s osnovnim ciljem jačanja ideala mira.

Bez obzira na nastojanja Organizacija Ujedinjenih naroda (OUN) ratni sukobi ne jenjavaju niti gube na brutalnosti. Bliski istok, Latinska Amerika, Afrika, žarišta su koja desetljecima odnose ljudske živote, a sve uokvireno u ratove protiv terorizma, droge, za nezavisnost.

Tradicionalno, na Dan mira u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku  tokom dana zvoni Japansko zvono mira, dar građana Hirošime i japanskog naroda u spomen na razorne posljedice rata i ljudske žrtve ubijene pod izgovorom svjetskog mira.

Historija sukoba jednaka je historiji ljudske civilizacije, a pitanje je može li se reći da čovječanstvo uči iz doživljenog. Građani BiH čvrstog su stava da je lekcija iz zadnjeg rata naučena, te da se rat u BiH ne može  i ne smije ponoviti.

Prethodni članakTaekwondo klub Bosna: treninzi i upis članova u Podlugovima
Naredni članakNa Bijambarama održana radionica “Vrednovanje prirodnih ekosistemskih vrijednosti u funkciji lokalnog razvoja”