Danas je Svjetski dan učitelja -Nijaz Rastoder već trideset godina radi kao učitelj

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra u više od sto zemalja svijeta, pa tako i u BiH. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na nivo društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.

Povodom Svjetskog dana učitelja posjetili smo OŠ”Hašim Spahić” u Ilijašu i  razgovarali sa  Nijazom Rastoderom koji već trideset godina radi kao učitelj. On je  na samom početku uputio čestitku prosvjetnim radnicima povodom Svjetskog dana učitelja.

 Šta za Vas predstavlja  ovaj poziv?

-Što se tiče učiteljskog poziva, to je veoma plemenit poziv, to je bazna profesija za sve profesije. Učitelj je jezgra i ova profesija  bi trebala  imati vidnije mjesto u društvu.

Kako se dan učitelja obilježava u Vašoj školi?

-Dan učitelja se  još uvijek  stidno obilježava, uglavnom  to obilježimo  u svojoj režiji, nemamo tu atmosferu da se to osjeti u gradu. Dan učitelja je skroman  dan,  to je radni nenanstavni  dan, uglavnom se koristi za posjete i seminare.   Mislim da  zaslužuje  biti svečaniji dan kada bi trebao biti upriličen prijem kod lokalnih vlasti.

Učitelj Rastoder kaže da se ovim poslom bavi oko trideset godina i kaže da postoji ogromna razlika.

-Već trideset godina se bavim ovim poslom, ogromna je razlika  nekad i sad, od same djece do  načina rada itd.  U prijeratnom vremenu smo živjeli u sistemu u kojem su nametane određene vrijednosti, gdje je autoritet imao veliku vrijednost, mada ne mislim da je to bilo sasvim ispravno. Mislim da djeca trebaju usvajati vrijednosti, a ne da im namećemo. Kada djetetu naredimo da nešto nauči ono to pamti samo do određenog perioda. Takav način učenja je iza nas, danas imamo djecu koja su zaista spremna za novo učenje. Mi imamo slučajeve da su sada pojedina djeca  već u prvom razredu informatički pismena, da dobro znaju strane jezike itd. Djeca su dosta slobodnija i svoja prava znaju odlično. Zbog toga je danas mnogo lakše raditi sa djecom, posebno za mlađe učitelje. Mnogo je dostupnija literaura i informacije.

 Učitelj Nijaz  Rastoder je izveo mnoge generacije, mnogi od tih učenika su sada veoma uspješni ljudi. Pitali smo ga kako se sada osjeća kada sretne te ljude, da li ga se još uvijek rado sjećaju, prepoznaju.

-Pa naravno,  imamo veoma uspješnih ljudi koji su bili moji učenici. Profesija učitelja je jedina profesija  koja ne može biti bivša. Rado se vidim sa svojim učenicima, posebno me raduje kada učenici  koji su bili malo slabiji u učenju da su sada veoma uspješni ljudi.

Da učitelj ima veliki uticaj na razvoj mladog čovjeka potvrđuje i činjenica  da ponekad sretnem roditelje čija su djeca šesti, sedmi razred i danas kažu možete li vi razgovarati s njim. To znači da smatraju kako još imam autoritet i to me zaista raduje. Moram napomenuti da je škola odgojno obrazovna institucija.

Kao i svaki posao i ovaj ima svoje prednosti i mane, ali  učitelj  Rastoder se isključivo fokusirao na lijepe strane ovog poziva.

-Naravno da ima prednosti, pogotovo za ženski rod, počev od radnog vremena, raspusta i velika prednost što smo uvijek u društvu sa mladim ljudima.

 

 

 

 

 

 

Na kraju našeg razgovora nismo mogli da ne pitamo za mišljene vezano za funkcionisanje on line sistema u školama.

-Prosvjetni  radnici  su se pokazali kao nosioci,  kao  baza ovog procesa. Mišljenja su podijeljena  ima to svojih mana,  a i naravno ima i svojih pozitivnih strana.  

Na kraju je poslao poruku prosvjetnim radnicima,  učenicima i roditeljima.

-Prosvjetnim radnicima želim  da čuvaju svoje zdravlje, oni u učionici upravljaju procesima. Učenicima želim također dobro zdravlje, da uče i budu marljivi.   Rodteljima bih poručio da budu malo strpljiviji i da imau razumijevanja prema nastavnom kadru.

Redakcija Radio Ilijaša se pridružuje  željama i svim prosvjetnim radnicima  čestita  Svjetski dan učitelja  uz iskrenu zahvalnost na doprinosu odgoju i obrazovanju dosadašnjih, ali i budućih generacija mladih ljudi.

 

Prethodni članakRaspisan Javni poziv: 3 miliona KM za investicije i marketing poljoprivredne proizvodnje
Naredni članakIz Facebooka o nezapamćenom ispadu: Izvinjavamo se svima, korisnički podaci nisu ugroženi