Svjetski dan Roma, 8. april, obilježava se u čast Prvog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu i koji se smatra jednim od najvažnijih datuma u povijesti Roma. Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz četrnaest zemalja svijeta.

Kao jedne od najvažnijih odluka bile su one o prihvaćanju romske zastave i službene himne. Zastava se u donjem dijelu sastoji od zelene boje koja simbolizira zemlju (travu), a u gornjem dijelu od plave boje koja simbolizira nebo.Crveni točak predstavlja putovanja i migracije Roma.

Službena himna Roma temelji se na staroj romskoj pjesmi “Đelem, Đelem” (idem, idem).

Prvi kongres Roma rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika – Romani chiba, kao i službenim prihvaćanjem naziva Rom, što na romskom jeziku znači čovjek.

Prvi Svjetski kongres Roma bio je potvrda da su Romi spremni zajednički i vlastitim snagama djelovati unutar političke sfere kako bi se borili za društvenu pravdu i jednakost za dobrobit romske zajednice.

Unutar Kongresa formirana su četiri odbora – za socijalna i pravna pitanja, obrazovanje, kulturu te za davanje počasti žrtvama nacizma u Drugom svjetskom ratu.

Slogan “Opre Roma” (“Naprijed Romi”) postao je politički kredo romskog pokreta, pokreta za društvenu pravdu i jednakost.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. april, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježvati u cijelom svijetu.

Romi u Bosni i Hercegovini ovaj praznik svake godine dočekuju sa istim problemima. Siromaštvo i nezaposlenost su najveći problemi s kojima se suočavaju Romi u BiH.

Romi su i dalje najdiskriminiranija skupina u našem društvu. I romska i većinska zajednica moraju se osvijestiti da smo svi jednakovrijedni građani ove države. Mnogo toga je posljednjih godina napravljeno na poboljšanju položaja Roma i prevladavanju predrasuda, no uvijek se može više, kako sama romska zajednica, tako i država.

Share.

Comments are closed.