ILIJAŠVIJESTI

Danas je Svjetski dana mentalnog zdravlja

Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji s Projektom mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini obilježit će danas Svjetski dan mentalnog zdravlja pod sloganom ‘Mladi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja’.

Organizator najavljuje projekciju filma o mentalnom zdravlju mladih ‘F41 i ja’, a režiju potpisuje Studentski klub IPI Akademija Tuzla.

Istog dana u Pozorištu mladih Sarajevo biće upriličena predstava “Iza zatvorenih vrata”, u izvedbi Dramske sekcije Druge gimnazije Sarajevo. Predstava se fokusira na aktuelne probleme današnjice sa naglaskom na probleme najčešće kod adolescenata. Prema anketi provedenoj među srednjoškolcima to su anoreksija, bulimija, anksioznost, depresija.

Obilježavanje 10. oktobra, Svjetskog dana mentalnog zdravlja počeće simboličnom šetnjom na Ilidži, a planiran je i susret sa novinarima.

Projekt mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, saopšteno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

 

Povezane objave

Back to top button