VIJESTI

Danas počinje Izborni program Radio Ilijaša

izbIzborna kampanja za Opće izbore koji se održavaju 12. oktobra zvanično počinje danas i trajat će do 11. oktobra u 7.00 sati , kada počinje izborna tišina, sopćeno je iz Centralne izborne komisije. Brojne političke stranke skupovima označavaju početak kampanje.
Izborni program Radio Ilijaša počinje danas u 16 sati i završava se u četvrtak 09. oktobra. Za svih 39 registrovanih političkih subjekata za Izbornu jedinicu Ilijaš omogućeno je predstavljanje. Kako je za Radio Ilijaš potvrdio predsjednik Općinske izborne komisije Velid Fazlić ove je godine za dvije lokacije povećan broj biračkih mjesta i to za grad Ilijaš i u MZ Kamenica. Za izbore je u Ilijašu registrovano 19.900 birača.
Iz Općinske izborne komisije obavještavaju birače u Ilijašu, koji nisu u mogućnosti zbog invalidnosti ili zdravstvenih problema da glasaju na predstojećim općim izborima 12. oktobra 2014. godine, da glasanje mogu obaviti putem mobilnog tima.
Prijave za glasanje mogu se obaviti do 15. septembra 2014. godine, kod Općinske izborne komisije Ilijaš (zgrada općine Ilijaš, kancelarija broj 33) ili putem predsjednika savjeta mjesnih zajednica uz predočenu kopiju medicinske dokumentacije i potpisane izjave za glasanje putem mobilnog tima.
Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić podsjetio je da vrijeme izborne kampanje predstavlja period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost o programu i kandidatima.
Za danas su najavljeni brojni skupovi u Federaciji BiH i Republici Srpskoj kojima stranke najavljuju zvanični početak kampanje i predstavljaju svoje izborne programe i kandidate.
Mikić je naglasio da je za vrijeme izborne kampanje političkim subjektima, između ostalog, zabranjeno uklanjanje ili oštećivanje tuđeg izbornog materijala, te ometanje drugih političkih aktivnosti, kao i sprečavanje novinara u obavljanju posla u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima.
“Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, na koju posebno skrećemo pažnju, jeste korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje”, dodao je Mikić.
Prema njegovim riječima, CIK ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 KM, ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ili poništi ovjeru političkog subjekta ukoliko se utvrdi kršenje zakona.

IZBORI U BROJKAMA

Za učešće na Opštim izborima 12. oktobra ovjereno je 113 političkih subjekata, od čega 65 političkih stranaka, 24 nezavisna kandidata i 24 koalicije.
Ukupno je ovjereno 735 kandidatskih lista i 7.748 kandidata, od kojih 3.276 ili 42 odsto žena.
Pravo glasa na oktobarskim izborima ima ukupno 3.278.908 birača, od kojih za Federaciju BiH 2.037.076, a Republiku Srpsku 1.241.832.
Izvan BiH biračko pravo moći će da iskoristi 42.139 državljana BiH, od kojih je 16.640 prijavljeno za glasanje za Federaciju, a 25.499 za Republiku Srpsku.

Mikić je pozvao političke subjekte koji učestvuju u izbornom procesu da se uzdrže od korištenja “nacionalističke i antidržavne retorike”, kao i izjava koje dižu tenzije, te da vode fer izbornu kampanju.
“Pozivam i predstavnike medija i birače da daju doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju”, dodao je Mikić.
Za praćenje izbornih aktivnosti i rada izborne administracije do sada su akreditovana 82 posmatrača – 34 međunarodna, 47 nevladinih organizacija i jedan politički subjekat /PDP/.

 

Povezane objave

Back to top button