BIHSVIJETVIJESTI

Danas se obilježava Prvi maj, praznik rada i borbe za radnička prava

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni praznik rada – dan kojim bi se trebalo ukazati na položaj radnika, ali i dan koji je, po svemu sudeći, izgubio osnovnu svrhu.

Prvi maj se obilježava u znak sjećanja na oko 40.000 radnika iz Čikaga koji su, tražeći bolje uslove života, stupili u štrajk 1886. godine, tražeći osmosatno radno vrijeme.

U sukobima sa policijom, poginulo je više od 200 radnika, mnogi su uhapšeni, a osmoro je osuđeno na smrt. U znak sjećanja na taj događaj, 1. maj se od 1889. godine obilježava kao Međunarodni praznik rada.

U Bosni i Hercegovini Prvi maj kao Praznik rada je prvi put obilježen 1907. godine, ali su već u maju 1906. godine održani protesti i obustava rada.

Danas se ovaj dan veže većinom za dodatne slobodne dane, no brojni radnici u našoj zemlji ipak će Prvi maj provesti radno. S druge strane, ovaj dan u brojnim državama svijeta i dalje predstavlja glavni motiv brojnim radničkim sindikatima da na ulicama gradova izraze nezadovoljstvo politikom koja ne doprinosi poboljšanju statusa radnika.

Pojedini Sindikati su i u BiH najavili protestna okupljanja da bi tako skrenuli pažnju na sve teži položaj radnika u zemlji. Prvomajsku protestnu šetnju najavio je Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, a Savez sindikata Republike Srpske održaće protestno okupljanje u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”.

S druge strane, neki će uživati u neradnim danima koji su u BiH proglašeni za prvi i drugi maj.

Na cijelom Balkanu je proslava Prvog maja rezervisana za dobru hranu, roštilj i druženje.

BHRT

Povezane objave

Back to top button