SVIJET

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan ljudske solidarnosti

Međunarodni dan ljudske solidarnosti, koji se obilježava svake godine 20. decembra kao dan osnivanja Svjetskog fonda solidarnosti u sklopu Organizacije ujedinjenih naroda, posvećen je promociji svijesti o solidarnosti kao jednoj od temeljnih vrijednosti svakog društva.

Radi borbe protiv siromaštva i društvene nejednakosti te poticanja jednakog socijalnog i ekonomskog razvoja u svijetu, Ujedinjeni narodi su u skladu sa Ciljevima održivog razvoja iz Milenijumske deklaracije 20. decembra 2002. godine donijeli odluku o osnivanju Svjetskog fonda solidarnosti.

Od svog osnivanja ta institucija provela je brojne humanitarne programe u suradnji s brojnim vladama i ostalim organizacijama u sklopu Ujedinjenih naroda.

Od 2005. godine datum osnivanja Svjetskog fonda solidarnosti obilježava se kao Međunarodni dan ljudske solidarnosti.

Ciljevi održivog razvoja predstavljaju globalni poziv na djelovanje u pravcu okončanja siromaštva, zaštite okoliša i klime na našoj planeti i pružanja mogućnosti uživanja mira i prosperiteta svim ljudima, svuda u svijetu.

To su ciljevi na kojima radi UN i u Bosni i Hercegovini. Agenda održivog razvoja izgrađena je na temeljima globalne saradnje i solidarnosti. Podržana je ljudskim pravima i globalnim partnerstvom koje je odlučno da izvuče ljude iz siromaštva, gladi i bolesti, prenosi Zavod za javno zdravstvo FBiH, pozivajući se organizaciju UN-a.

Međunarodni dan ljudske solidarnosti je: dan za slavljenje jedinstva uprkos svim različitostima; dan kojim se vlade podsjećaju da poštuju svoje obaveze prema međunarodnim sporazumima; dan za podizanje svijesti javnosti o važnosti solidarnosti; te dan za podsticanje novih inicijativa za iskorjenjivanje siromaštva.

Solidarnost je u Milenijumskoj deklaraciji identificirana kao jedna od temeljnih vrijednosti međunarodnih odnosa u 21. vijeku, u kojoj oni koji pate ili imaju najmanje koristi zaslužuju pomoć od onih koji imaju najviše. Shodno tome, u kontekstu globalizacije i izazova rastuće nejednakosti, neophodno je jačanje međunarodne solidarnosti.

Stoga je Generalna skupština UN-a uvjerena da je promocija kulture solidarnosti i duha dijeljenja važna za borbu protiv siromaštva, proglasila 20. decembar Međunarodnim danom ljudske solidarnosti.

Kroz inicijative poput osnivanja Svjetskog fonda solidarnosti za iskorjenjivanje siromaštva i proglašenja Međunarodnog dana ljudske solidarnosti, koncept solidarnosti je promoviran kao ključan u borbi protiv siromaštva i uključivanju svih relevantnih aktera.

Koncept solidarnosti definirao je rad Ujedinjenih naroda od samog osnivanja Organizacije. Stvaranje Ujedinjenih nacija okupilo je narode i nacije svijeta zajedno kako bi promovirali mir, ljudska prava i društveni i ekonomski razvoj.

Organizacija je utemeljena na osnovnoj pretpostavci jedinstva i harmonije među svojim članicama izraženih u konceptu kolektivne sigurnosti koja se oslanja na solidarnost njenih članica da se ujedine „radi održavanja međunarodnog mira i sigurnosti“.

U duhu solidarnosti, Organizacija se oslanja i na „saradnju u rješavanju međunarodnih problema ekonomskog, socijalnog, kulturnog ili humanitarnog karaktera“.

Milenijumska deklaracija Ujedinjenih nacija usvojena je 8. septembra 2000. na Generalnoj skupština UN-a. U toj deklaraciji, države članice UN-a su se obavezale da će postići Milenijumske ciljeve razvoja u oblasti mira i sigurnosti; razvoja; zaštite okruženja; ljudskih prava, demokratije i upravljanja; zaštite ranjivih; te jačanja Organizacije UN-a.

Povezane objave

Back to top button