Na adresu redakcije Radio Ilijaša stigla je rekacija-demant Koordinacije boračkih udruženja  na članak objavljen na portalu ilijas.net. Rekaciju prenosimo u cjelosti:

Poštovana redakcijo portala IlijašNet:

“Danas ste  objavili tekst koji se odnosi na obilježavanje 28. godišnjice stradanja 32 civila srpske nacionalnosti u selu Čemerno na području naše općine.

Tekst je napisan tendenciozno i jednostrano , onako kako to medij sa kojeg ste preuzeli vijest u ovom i drugim sličnim slučajevima radi već decenijama.

Utisak je da tekst niste valjano ni pročitali a kamo li pokušali provjeriti stvarne događaje. Vama je bilo dovoljno to da imate tekst koji vas nije ništa koštao i da date mogućnost čitaocima da daju komentare o nečemu o čemu nemaju pojma i ne znaju šta se dešavalo na Čemernu i šta se sada dešava u sudnici Suda BiH gdje je se vodi postupak za navodne zločine nad civilima, a stvarna je istina da je to bio legitiman vojni cilj neutralisanja četiri haubice koje su svakodnevno granatirale Brezu i širu okolinu,

Niste naveli da je u selu Čemerno poginulo najviše pripadnika Vojske Republike Srpske koji su tu imali jako vojno uporište i da su to bili poslužioci atriljerijskih oruđa stacioniranih u ovom selu.

Sigurni smo da znate sve o agenciji Srna i RTRS-u  koji imaju zadatak da vrše medijske pritiske u ovom i sličnom slučaju, te da je preuzimanje teksta od strane režimskih medija vrlo opasan čin po sve koji su uključeni u ovaj proces. Sigurni smo i da znate da je za dobru i objektivnu medijsku priču potrebno uzeti stavove dvije ili više strana a ne samo jedne.

Gospodo, zahvaljujući vašem copy – paste „novinarstvu“ nanijeli ste veliku štetu našoj pravednoj odbrani Bosne i Hercegovine jer ste prenijeli vijest onih koji uporno pokušavaju da izmjene karakter naše pravedne borbe i da pripadnike ARBiH izjednače sa svojim dželatima.

Mi nemamo ništa protiv da članovi vaše redalkcije budu prisutni kod ovakvih događaja i da izvjeste svoje čitoce o događaju ali smo protiv unaprijed smišljenih kvalifikacija i neobjektivnog informisanja” stoji u saopćenju.

KOORDINACIONI ODBOR

BORAČKIH UDRUŽENJA OPĆINE ILIJAŠ

Share.

Comments are closed.