ILIJAŠINTERVJUVIJESTI

Direktor DZ Ilijaš Nijaz Štitkovac: Epidemiološka situacija je pogoršana

Prim.dr. Nijaz Štitkovac, direktor Organizacione jedinice Dom zdravlja Ilijaš, za Radio Ilijaš rezimirao je trenutnu epidemiološku situaciju ali i redovan rad službi OJ Dom zdravlja Ilijaš.

“Moj novi mandat u Domu zdravlja Ilijaš došao je nekako u vrijeme jako pogoršane epidemiološke situacije. Dvije sedmice nakon preuzimanja mandata i ja sam postao žrtva korona virusa, te sam odsustvovao s posla skoro tri sedmice i evo sada sam se vratio i pokušavam upratiti procese i nastaviti ih na najbolji mogući način u ovoj situaciji”, kazao je direktor Štitkovac na početku intervjua.

Rad Doma zdravlja u vremenu pandemije COVID-19

Direktor: Centralni objekat radi nepromijenjeno, rad se odvija u dvije smjene u porodičnoj medicini, pedijatriji, stomatologiji i laboratorijskoj službi, koja trenutno radi u prvoj smjeni jer naši laboranti odlaze na ispomoć u Sarajevo, ali čim se situacija u Sarajevu popravi, vratićemo sa na dvosmjenski rad. Ostale službe (školsko, fizijatrija, radiologija i CMZ) rade u jednoj, uglavnom, prvoj smjeni. Duži vremenski period nedostaje nam pulmolog i tu se oslanjamo na službu u Vogošći ili drugim organizacionim jedinicama.

Što se tiče lokaliteta, stanje je slično ranijem, s tim što zbog epidemiološke sitacije, odnosno raspoloživosti kadra trenutno ne odlazimo u lokalitet Gajevi, i što lokalitet Podlugovi radi za sada samo u prvoj smjeni. Lokalitet Srednje radi kao i ranije, u prvoj smjeni svakim radnim danom, Mrakovo radi srijedom i petkom, Kamenica utorkom. Ono što je ova pandemija nametnula kao novu obavezu jeste otvaranje Covid ambulante, i kao što je poznato, ona je formirana u Semizovcu zajedničkim kadrovima domova zdravlja Ilijaš i Vogošća za stanovništvo ove dvije općine.

Trenutna epidemiloška situacija na području općine Ilijaš

DIREKTOR: Kao što je poznato i vidljivo, epidemiološka situacija je jako pogoršana zadnjih mjesec-dva u cijeloj Evropi, regionu pa tako i kod nas i u Kantonu Sarajevo. Pogledao sam podatke od jučer i oni govore da je u našoj općini oko 500 osoba u samoizolaciji, što ne znači da je ovo i broj zaraženih, jer su neki u izolaciji i zbog samog kontakta. Ono što raduje u zadnje vrijeme jeste zaravnjenje linije pozitivnih osoba pa čak i blagi pad, a posebno je dobro što svakim danom u KS imamo više oporavljenih osoba od broja novozaraženih. Dakle epidemiološka sitacija je još uvijek složena i iziskuje maksimum napora zadrvastvenih radnika da odgovore na sve izazove i potrebe korisnika zdravstvenih usluga.

Primarna zdravstvena zaštita, preciznije porodična medicina je najveći nosilac tereta ove pandemije i ako pogledamo u cjelini, zaslužuju jako pozitivnu ocjenu. S obzirom da i zdravstveni radnici i nemedicinski kadar obolijeva od infekcije korona virusom, često imamo deficit kadra i teret preuzimaju oni koji su trenutno zdravi, iz svih službi kada je to potrebno. I mi u kolektivu smo imali veći broj oboljelih, srećom to se ne dešava u jednom trenutku, već kad se jedni oporave drugi obole, pa tako imamo mogućnost da funkcionišemo na zadovoljavajućem nivou. Da bi sistem funkcionisao i da bismo odgovorili potrebama pacijenata, potrebna nam je i njihova pomoć. Najveća pomoć nam je ako građanstvo ozbiljno shvati ovu pandemiju i ako se pridržava preporučenih mjera: maska, distanca i higijena. To je ono što svi možemo žrtvovati, a ostalo je na sistemu da odgovori na najbolji mogući način.

Zajednički  rad COVID ambulante u Semizovcu i DZ Ilijaš

DIREKTOR: Kako se epidemiološka situacija pogoršavala, javila se i potreba za otvaranjem posebnih ambulanti gdje će se tretirati sumnjivi i oboljeli od korona virusa. Prije mog dolaska za područje općina Vogošća i Ilijaš formirana je Covid ambulanta u Semizovcu. Ova dva doma zdravlja udružili su kadar i opremu i funkcioniše na jedan zadovoljavajući način. U početku je naravno bilo problema, ali sam mišljenja da je svakim danom funkcionisanje bolje. S jedne strane uposlenici su stekli potrebno iskustvo, a sa druge strane i tehnički i kadrovski smo pojačavali ambulantu, tako da ona danas dobro funkcioniše i vrlo često čujemo pohvale na njen rad.

Moram napomenuti da u toj ambulanti uglavnom radi najmlađi ljekarski kadar i iz Vogošće i iz Ilijaša i da su jako dobro odgovorili zadatku. Kada je priliv pacijenata veći, naravno da se dešavaju i duža čekanja i nezadovoljstva. Ima tu potrebe za još nekim tehničkim popravkama jer je problem sa čekanjem na otvorenom, posebno kada je hladno i kada krenu kišni i sniježni dani, ali se nadam da ćemo uz pomoć općina uspjeti popraviti i te uslove. Moram napomenuti da sa općinskim administracijama imamo korektnu saradnju, pa je tako Općina Ilijaš domu zdravlja Ilijaš donirala novo sanitetsko vozilo i time omogućila da drugo vozilo damo potpuno na raspolaganje Covid ambulanti Semizovac, čime su olakšane i ubrzane usluge najtežim bolesnicima.

Ponekad neko postavi pitanje da li je dobro da dvije općine imaju jedan lokalitet Covid ambulante ili bi možda bilo bolje da Ilijaš ima svoju covid ambulantnu odvojeno. Mišljenja sam da je u ovom trenutku, sa trenutno raspoloživim kadrom i opremom, te brojem stanovnika koje opslužuje ova ambulanta, ovo najbolje rješenje.

Dakle, moramo imati imati na umu da bi za samostalnu ambulantu trebali imati duplo više kadra, da bi morali imati adekvatan prostor i opremu, gdje najviše mislim na portabilni rentgen aparat, a koji nije nimalo jeftin. Mislim da je ovo za sada najbolje rješenje, naravno uz neke tehničke dorade koje sam spomenuo. Saradnja ova dva doma zdravlja je inače na jednom visokom nivou ne samo kada je u pitanju covid ambulanta, nego i druge službe koje nama u ovom trenutku ne rade u punom kapacitetu.

Planovi i vizije za Dom zdravlja Ilijaš

DIREKTOR: Mi smo sastavni dio JUDZKS i naša vizija i aktivnosti uveliko zavise od menadžmenta ustanove, ali i naših inicijativa i aktivnosti. U ranijem mandatu sam imao izuzetnu saradnju sa općinskom administracijom, pa očekujem da će se to i nastaviti i da ćemo nastaviti neke projekte koji su ostali od ranije, mislim na kružni tok oko centralnog objekta, uređenje garaža, uređenje podrumskih prostorija i nekih mokrih čvorova u starom objektu. Raduje me činjenica da je u proteklom periodu urađeno dosta toga i na rekonstrukciji objekta u lokalitetu Srednje. U razgovorima sa nadležnim u Općini planiramo kako da implementiramo predviđena finansijska sredstva namjenjena podršci zdravstva za ovu godinu. Blizu smo nabavke nekih neophodnih stvari kao što su UPS-ovi za podršku hladnom lancu, nešto računarske opreme, škrinja za vakcine, klima uređaji, itd.

Osim ovih tehničkih stvari, moj stalni zadatak će biti da se kadrovski ojačavamo, da one službe koje ne rade u punom kapacitetu dignemo na jedan viši nivo, posebno specijalističke iako nisam nadležan za njih, ali sve to će najviše ovisiti od kadrovske politike i mogućnosti JU.

Želio bih još napomenuti da JU i ZZO stalno rade na unapređenju informacionog sistema. U vrijeme pogoršanja epidemiološke situacije na cijelom području KS najviše je pritužbi na tešku dostupnost ustanova i službi telefonom i to je činjenica. Mi sve činimo da do zastoja ne dolazi zbog ljudskog faktora. Nekada je toliko poziva da je jednostavno teško dobiti vezu, pa se u tom smislu radi na aplikacijama koje će olakšati komunikaciju i dostupnost određenim uslugama putem mobilne aplikacije. Već postoji aplikacija na stranici JU vezano za nalaze testiranja na korona virus, a tu su i najave aplikacija za tromjesečnu terapiju i neke druge usluge, kojim će se moći zaobići telefoniranje.

Prim.dr. Nijaz Štitkovac direktor OJ Dom zdravlja Ilijaš istakao je nadu da će se pandemija koronavirusa završiti što prije te da će se moći više posvetiti ostvarivanju zacrtanih planova i ciljeva bez pritiska. To će dovesti do liječenja pacijenata i od drugih bolesti u punom kapacitetu.

Direktor Štitkovac je napomenuo da su dobili 500 vakcina protiv sezonske gripe, da je počela aplikacija i da su uglavnom namjenjene rizičnim grupama, hroničarima i starijoj populaciji.

Povezane objave

Back to top button