U programu Radio Ilijaša ugostili smo Adnu Omanović, dobitnicu  Zlatne značke prvog ciklusa studija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Adna kaže da je jedna od najtežih odluka bila na kojem fakultetu nastaviti školovanje, ali niti u jednom trenutku nije se pokajala jer je izabrala Ekonomski fakultet, nakon završenog gimnazijskog školovanja u Visokom.  

Za svaki uspjeh potreban je veliki trud, a put nauke zna biti težak, a priznanja su dokaz da se trud vidi i cijeni, te podsticaj za dalji lični rad i razvoj.

-Čast i zadovoljstvo za sve studente je ovo veliko priznanje. Svi, posebno studenti, znaju koliko truda, rada, neprospavanih noći je potrebno,koliko  ima teških trenutaka, ali i lijepih koji ne smijemo zaboraviti. Ovo priznanje volim poistovjetiti kao osvajanje nekog velikog vrha planine, kada pogledamo dolje i vidimo koliki put smo prošli i prepreke koje smo savladali osjećaj je neopisiv, posebno  osjećaj ispunjenosti  i znanja da smo unaprijedili sebe, što zasigurno vrijedi više od samog priznanja. Davala sam sebe maksimalno, a kada to uradimo preostaje da se oslonimo na dragog Boga, onda sigurno ni priznanja neće izostati,

Iza ovog velikog uspjeha stoji velika podrška porodice, rodbine i prijatelja.

-Oni nam daju snagu onda kada mi nekada posustanemo i nemamo se na koga osloniti. U mom slučaju pored roditelja, imala sam ogrumno podršku svog brata (mladi ilijaški hafiz Arif Omanović op.a.) , kao i nane, tetke koje su učestvovale u mom odgoju,podršku  bliskih prijatelja koji su znali koliko vremena i truda ulažem za ostvarenje svojih ciljeva.

Adna je uspješna studentica Master studija Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, nakon kojeg će, kako veli, ostati u našoj domovini i naći posao.

-Ne smijemo prepustiti drugima našu zemlju, ovaj emanet koji nam je povjeren ne smijemo  iznevjeriti, tako da je moj plan ostanak u Bosni, a poslije master studija i traženje posla.

Mladima na kraju poručuje da nikada ne posustaju i ne odustaju,  da se drže svojih maštanja, snova  i uvjerenja, ulažu u sebe i svoju ličnost jer obrazovanje je jedini put do uspjeha i napretka.

U sljedećim danima u programu Radio Ilijaša predstavit ćemo i dobitnice srebrnih znački i priznanja Univerziteta u Sarajevu za 2020. godinu.

Share.

Comments are closed.