Dopunama Zakona o sigurnosti saobraćaja predviđeno dodatno kažnjavanje bahatih vozača

Dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini, koje su predložene u formi prednacrta, predviđeno je dodatno kažnjavanje višestrukih povratnika u činjenju prekršaja.

Tako bi, između ostalog, bahatim vozačima na licu mjesta bilo privremeno oduzeto vozilo, za početak

– Ovlašteno lice, na licu mjesta, privremeno će oduzeti vozilo od vozača koji je zatečen u činjenju težeg prekršaja kojim se ugrožava sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju, ukoliko se uvidom u službenu evideniciju utvrdi da se radi o višestrukom povratniku u činjenju prekršaja iz oblasti sigurnosti saobraćaja – navedeno je u prednacrtu dopuna ovog zakona koje je u proceduru uputilo Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Definisano je i ko se smatra višestrukim povratnikom, te je propisano da su to vozači koji su u prethodne dvije godine najmanje tri puta kažnjeni zbog vožnje sa više od 1,5 promila alkohola u krvi, zbog vožnje pod utjecajem droga, zbog odbijanja vozača na alkotestranje ili testiranje na droge, zbog vožnje prije stjecanja prava na upravljanje vozilom ili u vrijeme zabrane upravljanja, zbog vožnje neregistriranog vozila kojem je saobraćajna dozvola istekla prije 30 i više dana, kao i zbog upravljanja vozilom čija je neispravnost utvrđena na vanrednom tehničkom pregledu te zbog odbijanja vozača da odveze vozilo na taj pregled.

Također, višestrukim povratnikom smatrao bi se i vozač koji je najmanje pet puta u protekle dvije godine kažnjen zbog prekoračenja brzine od 30 kilometara na sat.

Dopune zakona previđaju i trajno oduzimanje vozila o čemu odluku donosi sud.

Tekst dopuna zakona pripremila je radna grupa koju su činili predstavnici ovog državnog ministarstva i entitetskih institucija iz oblasti saobraćaja i unutrašnjih poslova, postupajući po inicijativi državnog zastupnika Damira Arnauta koji je pak tražio obavezno oduzimanja vozila u slučajevima kada je saobraćajna nesreća izazvana opasnim i bahatim ponašenjem vozača koje rezultiraju teškim tjelesnim povredama ili smrtnim ishodom, kao i pooštravanje drugih sankcija za određene prekršaje.

Međutim, radna grupa je zaključila da dio inicijative koji se odnosio na pooštravanje kazni u slučajevima kada je saobraćajna nesreća rezultirala teškim tjelesnim povredama ili smrtnim ishodom spada u domen krivične odgovornosti.

– Također, inicijativa, u formi u kojoj je predložena, bavi se posljedicama koje su već nastale, a ne otklanjanjem okolnosti koje doprinose nastanku saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama. Navedenom inicijativom ne postiže se očekivani efekat specijalne prevencije na pojedinca, a izostaje i generalna prevencija. Oduzimanje vozila nakon saobraćajne nezgode bi samo stvaralo problem nadležnim policijskim agencijama oko njihovog transportovanja, skladištenja i čuvanja, a sa aspekta sigurnosti saobraćaja ne bi se ništa postiglo – navedeno je u obrazloženju.

Stoga su se odlučili na model u kojem bi nadležni ovlašteni organ privremeno oduzimao vozila od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti sigurnosti saobraćaja, a zatim bi na osnovu zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležni sud odlučivao o trajnom oduzimanju.

– Trajno oduzimanje predmeta jeste najrigoroznija zaštitna mjera, ali isto tako i najefikasnija jer bi se isključivo primjenjivala prema višestrukim povratnicima u činjenju najtežih prekršaja, prema kojima izrečene novčane kazne, zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i kazneni bodovi nisu dali očekivane rezultate, odnosno nije postignuta svrha kažnjavanja – istaknuo je u obrazloženju Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

faktor.ba

Prethodni članakU organizaciji KK Mladost Ilijaš u Sportskoj dvorani održan “Dan košarke”
Naredni članakCIK: Svih 19 kandidata za državne ministre i zamjenike ispunjavaju uvjete za imenovanje