ILIJAŠVIJESTI

Dženan ef. Mahmutović predstavio aktivnosti Mreže mladih

Početkom 2017. godine osnovana je Mreža mladih, projekat i program za mlade Muftijstva sarajevskog i medžlisa koje okuplja; Sarajevo, Visoko, Breza, Vareš, Kakanj, Fojnica, Kiseljak, Olovo i Kaljina.
Cilj ovog projekta je uvezivanje džemata, povezivanje i upoznavanje mladih, pokretanje brojnih akcija i koordinacija svih aktivnosti.

O aktivnostima Mreže mladih i provedenim projektima u programu Radio ilijaša govorio je Dženan Mahmutović, imam džamije Misoča i koordinator Mreže mladih za općinu Ilijaš.

Već imamo u našim džematima aktivnu omladinu koja se sastaje, druži i provodi neke zajedničke aktivnosti. S obzirom na to da je Medžlis IZ Sarajevo, on obuhvaća više općina Vogošća, Ilidža, Novi Grad, Stari Grad, Ilidža i sve općine imaju svoje koordinatore. Muftijstvo ima 250 džemata i već imamo 500  aktivnih mladića i djevojaka, to je aktivna snaga koja pokreće dobre projekte. Mi na području Ilijaša imamo devet džemata, iz nekih džemata imamo i više  koordinatora, kazao je Mahmutović za Radio Ilijaš.

Teme i zadaci koji ovaj projekat postavlja mladima odnose se na prepoznavanje i poštivanje univerzalnih vrijednosti i poruka plemenitog Kur'ana, zatim izgradnja ekološke svijesti, pokretanje humanitarnih akcija, te organiziranje različitih vjerskih i kulturnih sadržaja.

Organizirao je šest radionica u februaru, martu i aprilu, prva je bila o univerzalnim kur'anskim porukama, izdvojene su poruke koje su postavljene na bilboarde po cijelom Sarajevu kako bi ih prolaznici mogli vidjeti i pročitati.

Druga radionica je bila o razvijanju ekološke svijesti, imali smo predavanje direktora Sarajevo-šuma Nermina Demirovića i kao plod tih radionica imali smo 07. maja na Dan džamija akciju, pa smo se na  području općine Ilijaš bazirali da pripremimo i očistimo naše džamije, hareme i mezarja za predstojeći mjesec Ramazan, pa smo uredili i unutrašnjost i spošaljasnost naših mekteba i džamija. Treća radionica bila je o radu i preporučivanju dobra i dobročinstva , te smo 13. maja imali humanitarnu akciju gdje su ilijaški koordinatori uz pomoć Muftijstva, privrednika, džemata uspjeli da obiiđu sve džemate, svih devet džemata na području Ilijaša i uruče po tri poklon paketa od naše omladine porodicama koje su u potrebi kako bi dočekali bezbrižno Ramazan. Jedna od najljepših posjeta je Udruženju Budi mi drug i njima smo uručili paket i uspostavili saradnju, naglasio je Dženan.

Za vrijeme Ramazana bit će intenzivirana druženja, ramazanska sijela,tribine,  iftari u džematima, jedan zajednički iftar za svu omladinu džemata  sa područja Ilijaša uz zanimljive predavače i edukativne sadržaja.

Mahmutović poziva sve mlade da budu aktivni u svojim džematima, kao i sponzore i Općinu Ilijaš da podrže projekte i aktivnosti Mreže mladih.

 

Povezane objave

Back to top button